Régi szokásuk az arra járó oroszoknak és a turistáknak, hogy a moszkvai metró Revoljuciji plosagy állomásán megsimogatják a szovjet érában odakerült bronzszobrok bizonyos részeit, amihez babonás hiedelmek kapcsolódnak. Ugyanakkor az orosz főváros metróján naponta milliók utaznak, ezért az állandó dörzsölésnek a fém sem tud ellenállni.

Ennek eredményeként a moszkvai közlekedési vállalat szerint túlságosan lekoptak a szobrok, ezért arra kérik az utazókat, hogy a simogatást cseréljék fel érintés nélküli fohászkodásra - derül ki a Moscow Times cikkéből.

A Vörös tér közelében lévő metróállomáson lévő szobrok simogatásának hagyománya 1938-ig nyúlik vissza. A Beuman Műszaki Egyetem diákjai dörzsölték először leckekönyveiket Ingus kutya orrához, amely egy határőrt ábrázoló szoborhoz tartozik. Az ifjak úgy vélték, hogy ennek köszönhetően átmennek a következő vizsgájukon. A szokást más kívánságokkal a többi utas is átvette, aminek eredményeként a kutya orra fényesen csillog.

A 76 bronzszobor közül mások is kabalává váltak. Egy diáklány cipőjének simogatása például a babona szerint szerencsét hoz a szerelemben és a házasságban. Egy tengerész kezében lévő zászló dörzsölésével jó napunk lehet, egy szovjet titkosszolgálati tiszt kezében lévő Mauser pisztoly simogatása a pénzügyekben hoz szerencsét.

Matvej Manizer szobrász alkotásai körül a legkülönösebb babona ahhoz fűződik, amelyen egy paraszt látható egy tyúkkal és egy kakassal. Vannak akik azt hiszik, hogy a madarak képesek eltüntetni a kifizetendő számlákat, míg mások szerint egyenesen a gonoszt testesítik meg, amely közeleg.

A metrót üzemeltető vállalat közleményében letette a főesküt, hogy a szobrok ugyanúgy szerencsét hoznak, ha nem simogatják őket, csak előttük állva kérik a közbenjárásukat az égieknél. Tapasztalt szoborsimogatók úgy vélik, hogy a telepatikus kommunikáció ugyanolyan hatásos lehet, mint a fizikai érintés.