Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az orosz operatív törzs szombati közleménye szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 13 510-zel 5 193 964-re emelkedett. A kimutatott esetek száma szerdán a 10, csütörtökön a 11, pénteken pedig a 12 ezret haladta meg ismét. Ilyen magas számokat legutóbb február közepén-március elején mutattak ki az MTI szerint.

Szombaton a legtöbb új esetet Moszkvában (6701), Moszkva megyében (889) Szentpéterváron (867), Nyizsnyij Novgorod megyében (179) és Voronyezs megyében (159) észlelték. Az orosz fővárosban december 26. óta nem diagnosztizáltak ennyi fertőzöttet. A reprodukciós ráta itt 1,7, ami a legmagasabb mutató szeptember 29. óta.

Munkaszünetet rendeltek el Moszkvában

Moszkvában az új koronavírusos fertőzött betegek kezelésére alkalmas mintegy 14 ezer kórházi ágy 78 százaléka foglalt.

A napi növekmény országos szinten szombaton 0,26 százalék volt, az új esetek 16,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 275 722-re, a halálos áldozatoké 399-cel 126 073-ra, a felépülteké pedig 9986-tal 4 792 169-ra emelkedett.

A betegek számának növekedése miatt Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester munkaszünetet rendelt el június 12. és 20. között a városi infrastruktúra fenntartása szempontjából létfontosságú intézmények, a hadiipari és stratégiai vállalatok, egyebek között a Roszatom és a Roszkoszmosz kivételével.

Vasárnaptól a moszkvai éttermek és szórakozóhelyek éjjel 11 és reggel 6 között nem fogadhatnak vendégeket, és csak kiszállítást vállalhatnak. A bevásárlóközpontok gyerekmegőrző szobái, gyorsétkezde-udvarai bezárnak, csakúgy, mint a városi parkokban és természeti területeken működő szabadidős létesítmények.

A moszkvai hatóságok azt javasolták a városban működő intézményeknek és cégeknek, hogy még nem beoltott alkalmazottjaik, valamint a 65 évnél idősebb és krónikus beteg munkatársaik közül minél többet, de legkevesebb a munkaerő 30 százalékát küldjék vissza távmunkába.

Szobjanyin arra kérte az időseket, hogy tartózkodjanak az utazástól, a város lakóit pedig arra, hogy tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket, és aktívabban csatlakozzanak be az általános védőoltási programba.

A szurkolókat nem korlátozzák

A Luzsnyiki stadionnál a szurkolói zónát az új korlátozások nem érintik: az ötezer fősre kialakított létesítménybe mintegy 3500 látogatót várnak alkalmanként. A fővárosi hatóságok egyelőre nem tervezik, hogy külön engedélyhez kössék a közlekedést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Moszkvában, állami kitüntetések átadásakor azt mondta, hogy Oroszországban eddig 18 millió embert oltottak be teljesen a Covid-19 ellen, és egyetlen esetben sem alakült ki súlyos szövődmény.

"Nekem úgy tűnik, hogy ez eléggé meggyőző bizonyíték arra, hogy a vakcinációt ki kell terjeszteni" - mondta.

Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet állami díjjal jutalmazott igazgatója ugyanezen az eseményen azt mondta, hogy Moszkvában naponta 10 ezer ember jelentkezik védőoltásra, miközben 70-80 ezer ember beoltására lenne lehetőség. Moszkvában a Szobjanyin polgármester által elrendelt munkaszünet alatt az ingyenes oltópontok továbbra is üzemelnek.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 142,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 407 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 552 697 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.