Az Európában várhatóan Veklury márkanéven futó gyógyszer forgalmazására a múlt csütörtökön tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség, és a járványügyi helyzet komolyságára való tekintettel az Európai Bizottság egy hét alatt jóvá is hagyta a készítmény forgalmazását - írja az Eurologus brüsszeli portál, amely megjegyzi, az engedélyezési eljárás átlagosan 67 napig szokott tartani.

Az USA azonban még gyorsabb volt: az amerikai egészségügyi minisztérium ugyanis kedden jelentette be, hogy a következő három hónapban megveszik az összes remdesivirt, amit a szert kifejlesztő Gilead gyárt, nem épp olcsón. A szerződés összesen 500 ezer adag gyógyszerre szól.

Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban az USA-n kívül mindenhol hiány léphet fel a remdesivirből, hacsak a kormányok nem halmoztak már fel elegendő készletet. Ugyanakkor a portál szerint reményt keltő, hogy kilenc, másik országban működő vállalat is gyárthatja a terméket a licencszerződés alapján.

A gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki az amerikai tudósok, amelynek a tesztelésében több ország is részt vett. A kutatások szerint a remdesivir alkalmazásával átlagosan harmadával lehet csökkenteni a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulási idejét. Egy több mint 1000 fő bevonásával végzett amerikai kutatásból az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek átlagosan 11 nap alatt gyógyulnak meg, míg a placebót szedő kontrollcsoport tagjai 15 nap alatt. Az eredmények a súlyos betegek esetében kiemelkedően jók voltak: 18-ról 12 napra csökkentették a gyógyulást.