A koronavírus B.1.617 jelzésű mutációját tavaly Indiában azonosították, ezért a közbeszédben indiai variánsként kezdtek hivatkozni rá. A különböző változatokat eddig is a felbukkanási helyükről nevezték el, így a brit vagy a brazil mutációnál is ez volt az eljárás - olvasható a portál szemléjében.

Az először Indiában felbukkan variánsról azóta kiderült, hogy nagyobb a fertőzőképessége, mint az eredeti, vuhani vírusnak, és már tucatnyi országban terjedni kezdett. Több államban szigorúan korlátozzák is az Indiából érkezők beutazását.

Nagy-Britannia például az elmúlt egy hónap legmagasabb napi új koronavírus-fertőzési adatról számolt be, miközben az országban már a lakosság 70 százaléka kapott legalább egy oltást. Az először Indiában azonosított B.1.617.2 variáns állhat a háttérben a helyi hatóságok szerint. A helyzet nem drámai, de a szigorú lezárások alól frissen szabadult Egyesült Királyságban óvatosságra intenek mindenkit.

Az indiai informatikai minisztérium az állítja, hogy t téves a mutációt indiai variánsnak nevezni, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is B.1.617-ként vette nyilvántartásba.

A cikk szerint Indiában komoly kritikákat kap a kormány az elhibázott járványkezelés miatt, amikre azzal reagáltak, hogy előző hónapban leszedették az őket bíráló Twitter-posztokat.