A közlemény szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) minden korosztály számára alkalmasnak találta a brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját, a hatóság szakemberei azt ajánlják, hogy az oltóanyag beadását a 65 éven aluliakra korlátozzák.

Noha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a vakcina 65 éven felüli emberek számára is megfelelő, figyelembe kell venni azt is, hogy az immunrendszer az életkor előrehaladtával gyengül. A szakemberek azt ajánlják, hogy az AstraZeneca vakcinájának rendelkezésre álló adagját a 60 és 64 év közötti embereknél használják fel elsőként, illegve mindazok esetében, akiknél a koronavírus-fertőzés rendkívül kockázatokkal járhat - közölték.

Hollandia szeptember végéig várhatóan 11,8 millió adag AstraZeneca vakcinához jut hozzá, ebből 675 ezer február végéig érkezik az országba. Az első szállítmány már pénteken megérkezhet.

Az illetékes egészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a holland oltási kampány január 6-i kezdete óta nagyjából 455 ezer embert oltottak be az országban. A beoltottak a lakosság mintegy 2,6 százalékát teszik ki.

Három napja ismét emelkedést mutat a fertőzéses esetek száma Hollandiában, csütörtökön 4246 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az enyhe emelkedés ellenére az elmúlt hétnapos időszakban négyezer alá csökkent a fertőzéssel újonnan azonosítottak napi átlaga. Ez közel tízszázalékos csökkenést jelent a megelőző hét adataihoz képest. Koronavírus-fertőzéssel kórházban 2121 embert ápolnak, négy százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten. A járvány kezdete óta 14 234-en haltak meg a vírus szövődményeiben, az igazolt esetek száma jelenleg 993 430 Hollandiában.