Még mindig nagyon sokan betegedtek meg világszerte, de kevesebben, mint az előző napokban.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő globális adatai szerint magyar idő szerint hétfő reggel - nem sokkal 6 óra után - összesen 62,7 millió fertőzöttet tartottak nyilván. Ez azt jelenti, hogy vasárnap reggel óta 519 ezerrel nőtt az új fertőzöttek száma.

Egy nap alatt meggyógyult közel 326 ezer ember, így a járvány megjelenése óta több mint 40 millióan már túl vannak a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségen (Covid-19). Vasárnap óta világszerte életét vesztette 8112 ember, így a járvány halálos áldozatainak száma meghaladja az 1,45 milliót.

Így terjed a járvány
Megnevezés2020. november 30. hétfőEgynapi változás
Fertőzött (fő)62 736 160519 393
Gyógyult (fő)40 127 262325 554
Halálos áldozat (fő)1 459 2438 112
Forrás: Johns Hopkins Egyetem, Napi.hu

Az adatok értékelésekor ugyanakkor fontos figyelembe venni egyrészt, hogy a világ országaiban mások a járványügyi szabályok, a tesztelési kapacitás is eltérő, ezért a megjelent adatok eltérhetnek a tényleges számoktól. Másrészt a Johns Hopkins Egyetem adatai globálisak, a különböző földrészeken, országokban más ütemben terjed a járvány.

 

Továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a járványhelyzet a fertőzöttek száma alapján, eddig összesen 13,4 millió kapták el a fertőzést. Indiában 9,4 millió, Brazíliában pedig 6,3 millió fertőzöttet vettek eddig nyilvántartásba. A Johns Hopkins Egyetem interaktív térképén az látszik, hogy a világ különböző országaiban hol tart a pandémia.

Magyar szempontból az ausztriai adatok fontosak, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis többször elmondta, hogy Ausztriát Magyarország víruslaborjának tekinti, mert egy-két héttel a hazai állapotok előtt járnak, így a járvány ottani alakulásából lehet megtervezni, meghozni a magyar lépéseket. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig közel 280 ezer fertőzöttet azonosítottak. Magyarországon a vasárnap reggeli adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 211 ezret. Az Európai Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint magyar adatok rosszabbak, mint az ausztriaiak: az 1 millió lakosra jutó fertőzöttek száma ugyanis Magyarországon növekedést mutat, Ausztriában viszont csökken. (A legfrissebb magyarországi adatokat várhatóan hétfőn reggel 9 óra körül publikálja a hivatalos kormányzati oldal, a koronavirus.gov.hu.)