Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor Ausztriát tartja Magyarország laborjának, szerinte azt kell figyelni, hogy mi történik az országban, most meredek hírek láttak napvilágot. Egy november 12. és 14. között végzett szúrópróbaszerű vizsgálat eredményei alapján ugyanis az adott időpontban mintegy 230 ezer aktív koronavírus-fertőzött lehetett Ausztriában a 16 év feletti lakosság körében - írja a Statistik Austria, az osztrák Oktatási, Tudomány- és Kutatásügyi Minisztérium által megrendelt tanulmányára hivatkozva a Kurier című osztrák napilap.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a lakosság 3,1 százaléka ekkor aktív fertőzött volt, miközben a hivatalos adatokban összesen 94 500 volt az aktív fertőzöttek száma. Másrészt a fertőzöttek mintegy 55 százaléka rejtve maradt a hatóságok előtt, nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban.

A szúrópróbaszerű mintavételi eljárásban összesen 7826 magánháztartásban élő ember volt érintett. Közülük 2504-el közölték október végéig, hogy egy előre megbeszélt időpontban tesztelni fogják őket, november 12. és 14. között összesen 2263 embert teszteltek le végül. Közülük 48 személy PCR-tesztje lett pozitív a száj- és orr nyálkahártyából vett minta alapján. A tesztelésre meg nem jelentek közül  24-en már hivatalosan elrendelt karanténban voltak korábbi pozitív PCR-tesztjük miatt.

A kutatók arra az eredményre jutottak a 72 aktív eset alapján, hogy az országban az aktív esetek száma november 12. és november 14-e között 166 ezer és 295 ezer között lehetett, azaz a lakosság 2,2-4 százaléka. A Covid-19-es fertőzést okozó SARS-Cov-2 vírus előfordulása az ország nyugati tartományaiban magasabb arányú volt.

Heinz Fassmann oktatásügyi miniszter szerint a hivatalos statisztikákban nem szereplő aktív esetek száma azt mutatja, nagyon fontosak lesznek a korlátozások feloldása utánra tervezett tömeges tesztelések ahhoz, hogy a fertőzési láncokat sikeresen meg lehessen törni.

Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején. A kormányfő szerint az osztrák kormány ezzel kapcsolatos üléséről nyilatkozva úgy vélte, belátható időn belül hozzáférhető lesz az oltóanyag, mely a járvány legyőzésének legfontosabb eszköze. A teljes zárlat alóli lazítási tervet Kurz a jövő hétre ígérte.