Anna von Gotten, a dél afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének szakértője elmondása szerint a dél-afrikai adatok azt mutatják, hogy a korábbi variánsok által okozott betegség átvészelése nem akadályozza meg az omikron variáns terjedését, nem nyújt védelmet ellene - idézi a szakértő videóját Dobson Szabolcs.

Bár az emberek arról beszélnek, hogy az omikron variáns ragályosabb, Anna von Gotten szerint viszont arról van szó, hogy a lakosság fogékonysága jelentősebb, azonban az oltások az előzetes adatok alapján védenek a súlyos és halálos kimeneteltől, amint eddig is tették.

Anna von Gotten üzenetében hangsúlyozza az oltások és a nem gyógyszeres (maszk, szellőztetés, távolságtartás) intézkedések fontosságát.

A november 24-én megjelent omikron variáns rekordgyorsasággal katapultált a legveszélyesebb kategóriába, mindössze két nappal azután, hogy bekerült a WHO látókörébe.

Jakab Ferenc virológus szerint 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon, ami nem jelenti azt, hogy tömeges megbetegedéseket fog okozni, ha időben lépnek és vizsgálják a vírusok szerkezetét.

Az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns tüskefehérjéjén eddig 32 mutációt azonosítottak. Ezek közül több is olyan területeket érint, amelyek segíthetik a vírusnak kijátszani a szervezet által termelt antitesteket. Egy másik mutáció pedig a vírussejtekbe való behatolását könnyítheti meg. Mindent egybevetve a B.1.1.529-en a korábbi variánsokhoz képest nagyon sok mutációt mutattak eddig ki.