A román kormány belügyi államtitkára, Raed Arafat szerint valóságos jelenséggé nőtte ki magát, hogy a külföldről hazatérők egy része hamis papírokkal próbálja bizonyítani a határon, hogy be van oltva a koronavírus ellen vagy hogy korábban átesett a fertőzésen - írta a Maszol. Már több személy ellen bűnvádi eljárás indult emiatt.

Arafat rettentően súlyosnak nevezte ezt a jelenséget, mert előfordul, hogy akár a piros országokból érkezők próbálják így megúszni a karantént. „Ha képes vagy egy hamis dokumentumot felmutatni, akkor azt jelenti, hogy téged nem érdekel semmi, hajlandó vagy terjeszteni a betegséget.”

Az is a gond a szabályszegőkkel, hogy beoltatlanul érkeznek Romániába akár azokból az országokból is, ahol a delta variáns gyorsan terjed.

Nem is estek át korábban a koronavírus-fertőzésen, de haza mennek a családjaikhoz, és azzal dicsekednek, hogy a hatóságokat sikerült megvezetni, így nem kerültek karanténba.

Arafat példaként említette, hogy egy Nagy-Britanniából Romániába tartó járat utasai közül 30-an olyan dokumentumokat mutattak fel, amelyek szerint mindannyian ugyanakkor estek át a koronavírus-fertőzésen. Nagy részük ellen bűnvádi eljárás indult magánokirat-hamisítás és a hamisított okiratok felhasználása miatt, a szabályszegőkre három hónaptól 2-3 évig terjedő börtönbüntetés vagy pénzbírság várhat.