Az eredeti, vuhani vírusnál kétszer fertőzőbb delta 60 százalékkal fertőzőbb, mint a brit mutáció és szinte mindenhol, ahol nő a fertőzöttek száma, ez az először Indiában azonosított variáns vált dominánssá. Ugyanakkor jórészt csak az oltatlanok között terjed - idézi a portál a New York Times cikkét.

Ez az oka annak, hogy ott ahol magas az átoltottság, a halálozások száma egyelőre nem ugrott meg és a kórházakon sem akkora a nyomás, mint az alacsony átoltottságú vidékeken.

A delta variáns azért jelent komoly veszélyt, mert már képes elkerülni bizonyos antitesteket, amik a koronavírus egyes részeit célozzák.

Jöhet a harmadik dózis

A Telex az MTI hírét idézve arról ír, hogy Pfizer tudományos vezetője csütörtökön bejelentette, a vakcina harmadik adagja fokozhatja a védelmet a vírus delta variánsa ellen Mikael Dolstein elmondta, tárgyalást kezdtek az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságaival a szer vészhelyzeti alkalmazásáról

A Izraelből érkező, a fertőzésszámok jelentős emelkedéséről szóló hírekre reagálva a szakember elmondta, hogy bár a vakcina hatékony a delta variáns ellen, az újonnan fertőzötteket januárban vagy február elején oltották be a Pfizer vakcinájával, márpedig ennyi idő alatt az antitestek száma csökken.

95 százalékos védettség harmadik oltás nélkül is

Közölte, hogy az Izraelből és az Egyesült Királyságból érkező legújabb adatok azt mutatják, hogy a vakcina még csökkent antitestszám mellett is körülbelül 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyosabb tüneteinek kialakulását. Bejelentette, hogy a vállalat nemsokára közzéteszi az izraeli adatokat feldolgozó kutatását.

Elmondása szerint több ország – egyebek között európaiak is – már megkereste őket egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban, amely szerinte különösen fontos az idősebb korosztály esetében.

Dolsten kiemelte azt is, hogy az újabb dózis miatt, továbbá azért, mert a világon még mindig nagyon sokan nincsenek beoltva, vélhetően megnő az igény a vakcinára, a Pfizer ezért igyekszik növelni gyártókapacitását.

A vállalat idén 3 milliárd dózisnyi vakcina gyártását tűzte ki célul, jövőre pedig 4 milliárdot irányzott elő.

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója áprilisban már azt közölte, hogy a Pfizer vakcináját beadatóknak valószínűleg egy harmadik adagra is szükségük lesz az elsőt követő 6-12 hónapon belül a védettség fenntartása érdekében, és nem zárta ki azt sem, hogy az oltás évente meg kell majd ismételni.