Európa megpróbálta maga mögött hagyni a Covid-19-et, de a korlátozások feloldásának gyors üteme most a világjárvány kockázatának újjáéledéséhez teremti meg a terepet a szakértők szerint. A BA.2 - az omikron-variáns egy könnyebben átvihető törzse - megjelenésével felgyorsult a vírus gyors terjedése. Németországban kedden négy egymást követő napon új fertőzési rekordot döntöttek. Ausztria szintén új csúcsot ért el, míg Hollandiában a február 25-i korlátozás feloldása óta megduplázódtak az esetszámok - írja a Bloomberg.

A legtöbb európai ország, ahol a járvány terjedése újra begyorsult, egyelőre nem szigorít. A vírus így problémákat okozhat, mivel az emberek beteget jelentenek, ami miatt a vállalkozások és az iskolák működésében fennakadások lehetnek. 

"A politikusok üzenetei arra bátorítanak sokakat, akik eddig óvintézkedéseket tettek, hogy keveredjenek másokkal" - mondta Martin McKee, a London School of Hygiene and Tropical Medicine közegészségügyi professzora. "Nagyon bátornak, sőt kockázatosnak tűnik azt feltételezni, hogy a világjárványnak vége" - tette hozzá.

Az időzítés aligha lehetne rosszabb: Európa nem engedhet meg magának további feszültséget, mivel a régió a megélhetési költségek válságával küzd, amit csak fokoz az ukrajnai háború és a nyomában kialakuló gazdasági válság. A konfliktus miatt az élelmiszer- és gázárak az egekbe szöknek.

"Az utóbbi időben mindannyian az ukrajnai háborúval és a magas árakkal foglalkozunk. De a koronavírus még mindig itt van" - írta egy Instagram-posztban Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, akinek hétfőn pozitív lett a Covid-tesztje.

A megugró fertőzések ellenére Németország kitart azon tervei mellett, hogy vasárnap lejár a legtöbb országos korlátozás, miközben az intenzív osztályokon a koronavírusos megbetegedések száma a csúcsérték feléhez közelít. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter - aki a Harvardon végzett epidemiológus - a széles körű nyitás ellen szólalt fel már több alkalommal. Arra ösztönzi Németország 16 tartományát, hogy vezessenek be "hot spot" szabályokat, amelyek lehetővé teszik a célzott helyi korlátozást. 

Európa többi országa is elengedi a korlátozásokat: a lazább járványügyi megközelítés jeleként Ausztria a múlt héten felfüggesztette azt a törvényt, amely kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltásokat. Franciaországban hétfőn középiskolások és tanárok milliói dobták le a maszkot, közel két év után először. Anglia csütörtökön oldja fel az utolsó korlátozásokat, és április 1-jén megszünteti az ingyenes tömeges vizsgálatokat.

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint az angol kórházakban a Covid-fertőzöttek száma 10 000 fölé emelkedett, ami 18 százalékkal magasabb ez az érték, mint egy héttel korábban. Ezek közül azonban sokan véletlenül kiszűrt esetek, ami azt jelenti, hogy elsősorban más okból kerültek kórházba.

Olaszországban, ahol a legtöbb európai országnál lassabban oldották fel a korlátozásokat, a március 5-én véget ért héten - az oktatási minisztérium legfrissebb adatai szerint - mintegy 120 000 iskolás, az összes gyerek mintegy 2,5 százaléka volt karanténban.

Magyarországon az elmúlt héten 1387-2632 voltak a napi fertőzési adatok. A kormány döntése értelmében múlt hétfő óta már nem kötelező a maszkviselés a zárt terekben.