A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2533 új esettel 2 182 521-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekedés üteme az elmúlt napokban stagnált, azaz a héten nagyjából ötezer körüli új fertőzöttet regisztráltak. A mostani jelentős csökkenésnek lehet ugyanakkor az oka az is, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytaké 89-cel 49 368-ra emelkedett.

Az új halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent a héten, az előző napon még 178, azelőtt 202, a hét elején viszont még 278 volt, ráadásul március 9. óta nem jegyeztek fel egy nap alatt száznál kevesebb elhunytat. Eddig 1 950 562-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem kilencezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy hat és félezerrel, 182 591-re - írta az MTI.

Kórházba a megelőző napokéhoz hasonló számú, 1701 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

A legtöbb új beteget, 453-at az előző naphoz hasonlóan megint az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közben ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását. Az egész ország egy régió, a kelet-ukrajnai Donyeck megye kivételével a jelenlegi legenyhébb "sárga" kategóriában van, egyedül Donyeck megye az eggyel súlyosabb "narancs" besorolásban. Az elvileg legenyhébb, azaz korlátozásmentes "zöld", valamint a legsúlyosabb, vagyis a legszigorúbb korlátozásokkal járó "vörös" kategóriában egyetlen régió sincs.

Az egészségügyi tárca vasárnapi közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 1 052 814-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, közülük 74 783-an a második dózisát is Ukrajnában. Szombaton 3503 embert oltottak be az országban. Jelenleg 582 285-en vannak feliratkozva a várólistára.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán kormány eddig 34 millió, különböző gyártású vakcinára kötött szerződéseket, továbbá nyolcmillió dózis ingyenes oltóanyagra számít a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.