Matt Hancock egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta 9,2 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. Hozzátette: csak a hétvégén több mint 930 ezer oltást adtak be országszerte.

Hancock elmondta azt is, hogy a brit kormány kész a hazai szükségleteket meghaladó vakcinakészleteket megosztani más országokkal. Az egészségügyi minisztérium hétfő este ismertetett adatsora alapján az elmúlt 24 órában 18 607 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal Nagy-Britanniában.

Az év elején még szinte minden nap messze meghaladta a 60 ezret, esetenként közel járt a 70 ezerhez a naponta kiszűrt új fertőzöttek száma. A szaktárca adatai szerint a hétfőn zárult egy hétben 166 126 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 70 038-cal, 29,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. Az egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 21 604 beteget kellett kórházba szállítani, 5605-tel, 20,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a hétfőn zárult egy hétben 8033 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 638-cal, 7,4 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.

Az oltási kampányról az egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatójával egy időben közzétett részletes adatok szerint eddig 9 296 367-en kapták meg az első dózist, a második adagban 494 209-en részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít a 9,8 millióhoz a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban.

Vakcina: nagyvonalúságot akarnak mutatni a világ felé

Matt Hancock a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: csak az elmúlt hétvégén minden hatvan brit felnőtt közül egy megkapta a koronavírus elleni oltást. Az egészségügyi miniszter hozzátette: a legveszélyeztetettebb lakossági csoportba tartozó 80 éven felüli korosztály tagjainak csaknem 90 százalékát, a 70 és 80 év közötti korcsoportba tartozóknak több mint a felét már beoltották.

Hancock egyenes utalást tett arra, hogy a Nagy-Britanniában gyártott, de a hazai szükségleteket meghaladó mennyiségű oltóanyagokból a brit kormány más országoknak is kész szállítani.

A miniszter megerősítette, hogy London eddig több mint 400 millió - a tárca hétfői részletes összesítése szerint 407 millió - dózist rendelt hét gyártótól a koronavírus elleni vakcinából, és "ez nyilvánvalóan több, mint amennyire a brit lakosságnak szüksége van".

"Álláspontom mindig is az volt, hogy a lehető leggyorsabban védelmet nyújtsunk minden brit állampolgárnak, de ugyanakkor legyünk nagyvonalúak a világ többi országával is" - fogalmazott.

Matt Hancock kiemelte, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat közös fejlesztésű oltóanyaga - amelyből a brit kormány 100 millió adagot rendelt - az egyetlen olyan, már alkalmazott vakcina, amely az egész világ számára önköltségi áron hozzáférhető, és mivel szállítása egyszerű, a legszegényebb országokba is eljuttatható. A brit egészségügyi miniszter kiemelte azt is, hogy a hét gyártó közül, amelyektől London vakcinát rendelt, három - az AstraZeneca, a Novavax és a brit gyógyszerfelügyelet jóváhagyása esetén a Valneva - Nagy-Britanniában állítja elő oltóanyagait.