Újra bevezeti az egészségügyi veszélyhelyzetnek nevezett rendkívüli jogrendet Franciaország: jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a Euronews szerint.

Az egészségügyi veszélyhelyzet konkrét intézkedésekkel nem jár, de többletjogosítványokkal ruházza fel a kormányt, hogy kezelje a járványhelyzetet.

Ezzel párhuzamosan éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be este 9 és reggel 6 között Párizsban és környékén (Ile-de France), valamint nyolc nagyvárosban (Grenoble, Lille, Lyon, St Etienne, Marseille, Aix-en-Provance és Montpellier). A korlátozás nem jelent teljes tilalmat, a tavasszal alkalmazott önbevallásos módszerrel a lakhely elhagyásának indokát igazolni kell. Az érintett városokban a bárok, éttermek, színházak és mozik sem tarthatnak nyitva este kilenc után.

A korlátozásokat egyelőre egy hónapra vezetik be, de Macron azt szeretné, ha a francia parlament azt december elsejéig meghosszabbítaná.

Franciaországban újra rohamosan terjed a járvány, egy nap alatt több mint húszezer új esetet regisztrálnak. 1633 beteg van lélegeztetőgépen, és huszonnégy óra alatt több mint százan haltak meg a Covid-19 betegséggel összefüggésben.