A 48 éves Xavier Bettelről június 27-én, két nappal az Európai Tanács brüsszeli találkozója után derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal, azóta karanténban volt.

A luxemburgi miniszterelnököt vasárnap 24 órás megfigyelésre szállították kórházba - írja a Bloomberg a luxemburgi kormány közleménye alapján.

A fertőzést azután kapta el, hogy már május 6-án az AstraZeneca vakcinájának egy dózisával beoltották. A miniszterelnöknek a korábbi kormányzati közlés szerint enyhe tünetei (fejfájás, láz) voltak. 

Bettel pozitív teszteredményét előbb egy gyorsteszt, majd PCR-teszt is megerősítette. A brit-svéd gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, Vaxzevria névű oltóanyagának második adagját az ajánlásnak megfelelően, az első beoltás után nyolc héttel, a tervek szerint július 1-jén kapta volna a luxembourgi miniszterelnök.

Az Európai Tanács hivatali munkatársa korábban azt közölte, hogy a találkozó más résztvevői nem voltak kitéve a fertőzésveszélynek, mert az eseményen tartották az előírt távolságot és maszkot kellett viselni.