A bejelentésre alig egy hónappal azután kerül sor, hogy a vállalat megállapította, hogy a 16 éves és idősebb korosztály számára már engedélyezett oltás a fiatalabb csoport számára is védelmet nyújt. A szövetségi tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt az FDA intézkedésére hivatkozva, elmondta a Foxnak, hogy az ügynökség várhatóan a jövő hét elejére, - de talán már hamarabb - kiterjeszti a Pfizer/BioNTech két dózisos oltóanyagára vonatkozó sürgősségi engedélyét a 12 év felettiekre. Az FDA várhatóan valamikor ősszel hagyja jóvá a Pfizer még fiatalabb gyermekek általi felhasználását.

Az FDA intézkedését egy szövetségi oltóanyag-tanácsadó bizottság ülése követi majd, amelyen megvitatják, hogy ajánlják-e az oltást a 12-15 évesek számára. Az oltások azután kezdődhetnek meg, hogy a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) elfogadják a bizottság ajánlását. Ezek a lépések napokon belül lezárulhatnak. Az engedélyezés várható időpontjáról először a New York Times számolt be.

A Pfizer március végén közzétette a 12 és 15 év közötti, 2260 amerikai önkéntes bevonásával végzett vakcinavizsgálat előzetes eredményeit, amelyek szerint a teljesen beoltott serdülők között nem volt koronavírusos megbetegedés, míg a placebocsoportban - vagyis akik nem kaptak a készítményből - 18 esetet rögzítettek.

A cég szerint a gyerekeknél a fiatal felnőttekhez hasonló mellékhatásokat tapasztaltak. A gyakoribb oltási reakciók a fájdalom, a láz, a hidegrázás és a fáradtság volt, különösen a második adag után. A vizsgálatban a résztvevőket két éven át követik majd nyomon, hogy további információkat kapjanak a hosszú távú védelemről és biztonságosságról.

A Pfizer nem az egyetlen vállalat, amelyik csökkenteni kívánja a vakcinája korhatárát. Az év közepére várhatók eredmények a Moderna vakcinával végzett, 12-17 évesek körében végzett amerikai vizsgálatból is. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálja a Pfizer esetében, hogy a 16 évnél fiatalabb kamaszok is megkaphassák.