Az egészségügyi minisztérium biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) péntek este jelezte, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot izolálták - mondta az MTI szerint Sajid Javid szombaton. Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt.

A két eset összefügg egymással, de a miniszter nem részletezte, hogy miként. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

PCR-tesztet kell végeztetniük az Angliába utazóknak

Ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk - jelentette be szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök. A kormány elővigyázatosságból vezeti be az intézkedést.

A teljesen beoltott beutazók számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges volt.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben mindenkinek maszkot kell viselnie.

Kiterjesztették a karanténkötelezettséget

Javid már csütörtökön bejelentette, hogy Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. A kormány időközben kibővítette a vörös kategóriába sorolt országok listáját, és vasárnaptól Angolát, Mozambikot, Malawit és Zambiát is erre a listára helyezi.

Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e tíz országból érkeznek, illetve az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, angliai beutazásuk után tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába. A kötelező szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Tömeges szűrés kezdődött

Az omikron vírusvariáns két angliai izolálási térségének tágabb körzetében célzott tömeges szűrés kezdődött az esetleges további esetek felderítésére.

Brit járványügyi szakértők ugyanakkor egybehangzó nyilatkozatokban hangsúlyozták, hogy az új koronavírus-változat felbukkanása után sem kell súlyos következményektől - legkevésbé a koronavírus elleni oltásokkal megszerzett immunitás eltűnésétől - tartani.

Brit tudósok szerint az omikron megjelenése nem katasztrófa

Calum Semple, a Liverpooli Egyetem mikrobiológus professzora a BBC-nek azt mondta, hogy az omikron variáns megjelenése nem katasztrófa, és az egyes kollégáinak nyilatkozatai alapján megjelent, az új variánst "borzalmasnak" minősítő szalagcímek "hatalmas mértékben eltúlozzák a helyzetet".

A koronavírus elleni jelenlegi vakcinák minden bizonnyal továbbra is védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések kialakulása ellen - mondta Semple, aki a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) is tagja.

"Előfordulhat, hogy (a beoltottak fertőződés esetén) egyszer csak náthás orrhangon kezdenek beszélni, fejfájásuk vagy akár ronda náthájuk támad", de a koronavírus elleni vakcinák változatlanul nagymértékben csökkentik a kórházi, intenzív kezelést igénylő súlyos megbetegedés, valamint a halálozás kockázatát, és ez a jövőben is így lesz - mondta az MTI szerint Semple professzor.

Előzőleg James Naismith, az Oxfordi Egyetem biológiaprofesszora a BBC rádiónak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy az új vírusvariáns felbukkanása "nem ok a kétségbeesésre", mindenekelőtt azért nem, mert a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak. Folyamatosan jelennek meg új gyógyszerek is, és ezek hatékonyságát az új koronavírus-változat szinte bizonyosan nem befolyásolja.

Szerinte a járvány eddigi szakaszában sokkal hatékonyabbá vált a betegség ellenőrzés alatt tartását célzó megelőző tevékenység is. Az új variáns megjelentése "rossz hír, de korántsem jelenti azt, hogy itt a végítélet napja".