Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján közölte, hogy az új szabályozás pénteken brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - lép érvénybe.

Grant Shapps közlekedési miniszter nem sokkal később, a Twitteren közzétett bejegyzésében ezt úgy pontosította, hogy az indulás előtti tesztkötelezettség szűnik meg pénteken, valamint az az előírás, hogy az angliai érkezés utáni újabb teszt eredményét elkülönítésben kell megvárni - írta az MTI.

Shapps tájékoztatása szerint vasárnap - ugyancsak brit idő szerint hajnali 4 órától - szűnik meg az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is.

Az oltottakra vonatkozik a könnyítés

A közlekedési miniszter kiemelte, hogy mindez a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utazókra, illetve - oltási státustól függetlenül - a 18 éven aluliakra vonatkozik.

Grant Shapps hangsúlyozta azt is, hogy az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni.

Shapps tájékoztatása szerint ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljes körűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe a 2022-es esztendő egészére.

A jelenlegi szabályozás - amely a pénteki, illetve a vasárnapi módosítások előtt érkezőkre még érvényes - azt írja elő, hogy az utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet, az angliai érkezésük utáni második nap végéig PCR-szűrést kell elvégeztetniük, és az érkezés utáni PCR-teszt eredményét elkülönítésben kell megvárniuk.

A brit kormány ezt a szigorítást a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly.

Boris Johnson a szerda esti alsóházi tájékoztatón elmondta: az omikron felbukkanása utáni időszakban még helyénvaló intézkedés volt az utazási korlátozások elrendelése a vírusvariáns nagy-britanniai elterjedésének lassítása végett.

Már csak korlátozottan hat a tesztkötelezettség

Azóta azonban ez a vírusváltozat olyan mértékben elterjedt Nagy-Britanniában, hogy az utazási tesztkötelezettségek már csak korlátozott hatást gyakorolnak a fertőződési esetszámok növekedésére, a turisztikai szektort viszont jelentős pótlólagos költségekkel terhelik - mondta a brit kormányfő.

Johnson bejelentette: mindezek alapján a kormány úgy döntött, hogy péntektől eltörli az indulás előtti tesztkötelezettséget az Angliába utazók számára.

A kormányfő hangsúlyozta: ez a kötelezettség az Angliából külföldre utazókat is elbizonytalanította, mivel sokan tartottak attól, hogy a visszaindulás előtti teszt esetleges pozitív eredménye miatt külföldön ragadnak, és ez komoly pluszköltségekkel terheli őket.

Boris Johnson - a közlekedési miniszter részletes ismertetésével összhangban - elmondta: a brit kormány feloldja azt a kötelezettséget is, amelynek alapján a beutazóknak az angliai érkezés utáni második nap végéig PCR-tesztet kell elvégeztetniük, és elkülönítésben kell maradniuk, amíg ennek eredményére várnak.

Ehelyett visszatér a tavalyi szigorítás előtti szabályozás, amelynek értelmében az Angliába utazóknak legkésőbb az érkezés utáni második nap végéig gyorstesztet kell elvégezniük, és ha ennek eredménye pozitív, akkor kell PCR-tesztet elvégeztetniük.

Johnson az alsóházi tájékoztatóban megerősítette: a brit kormány nem hiszi, hogy újból szükség lenne az ország teljes lezárására, ahogy ez a koronavírus-járvány korábbi szakaszaiban történt.

Az ilyen lezárásoknak ugyanis megvan az áruk: pusztító hatást gyakorolnak az emberek fizikai és mentális jólétére csakúgy, mint az üzleti vállalkozásokra, a foglalkoztatásra, a megélhetésre, és ami mindennél rosszabb, a gyerekek későbbi boldogulási esélyeire is - mondta a brit kormányfő.