A dánok gazdagabbak, mint valaha, miután a koronavírus-járvány ellenére nőtt a lakosság felhalmozott vagyona - idézte a Bloomberg a koppenhágai központi bank adatait.

A dániai háztartások nettó pénzügyi vagyona, amely főként részvényekben és kötvényekben fekszik, 2020 harmadik negyedévében elérte az 5,66 ezer milliárd dán koronát. Ez 930 milliárd euró, ami több mint az éves magyar GDP hatszorosa.

Az utolsó két teljes negyedévben, amelyekről rendelkezésre állnak az adatok, összesen 709 milliárd koronával növelték a vagyonukat a dánok, azt követően, hogy az év első három hónapjában a koronavírus-járvány okozta pénzügyi zivatar 541 milliárd koronájukat mosta el. És ezzel nincs vége a dánok jó sorsának.

Legalábbis a központi bank elemzői arra számítanak, hogy az október-decemberi időszakban új rekordot érhet el az emberek összesített pénzügyi vagyona, miután a pénzpiacok várhatóan tovább erősödnek. Ez utóbbi ellensúlyozhatja a dán kormány korlátozó intézkedéseinek hatását, amelyeket a második járványhullám miatt vezettek be decemberben.

Az átlagos dán háztartás vagyona nagyjából kétmillió dán korona körül alakul (közel 100 millió forint), ám a legtöbb családnak nincs ekkora pénztartaléka - állapítja meg a jegybank közleménye. Ha csak a nyugdíj-megtakarításokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy ezek 43 százalékát a lakosság mindössze tíz százaléka birtokolja.