A koronavírus korábbinál fertőzőbb dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében bevezetett intézkedés hatálya egyelőre tíz nap lesz. A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre lesz szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a gyerekek. A szigorítás nem vonatkozik a tartomány földrajzilag elkülönülő keleti részére.

A teszteredményeket a rendőrség fogja ellenőrizni a tartomány határain.

Kurz szerint az Európai Unió területén Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca. Figyelmeztetett: ismét sok ember életébe kerülhet, ha egy ilyen mutáció gyorsan szétterjed, és az élet csak újabb hónapok késlekedésével térhet vissza a normális kerékvágásba.

A kancellár emellett azzal indokolta az intézkedést, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája jelentősen kisebb hatékonyságot mutat a dél-afrikai variánssal szemben. Kijelentette: mindent meg kell tenni, hogy a tiroli Schwaz kerületben kialakult járványgóc ne csapjon át Ausztria más térségeire, de legalábbis megpróbálják lelassítani a folyamatot.

Kurz hangsúlyozta, hogy az intézkedést egyeztették a tartományi vezetéssel. Mint mondta, senki sem hibás abban, hogy vírusmutációk jelentek meg.

Az osztrák kormány hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Tirolra, ahol mintegy 300 esetben mutatták ki a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb dél-afrikai variánsát.

Ausztriában eddig 426 093 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8071-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 404 676.