Rodolfo Hernández üzletember jó szavazati aránnyal bejutott a kolumbiai elnökválasztás június 19-ei második fordulójába, ami egyben jó esélyt kínál neki a győzelemre, mivel a harmadik helyezett szavazói válhatóan őt választják Gustavo Petro volt baloldali gerillával szemben - írja a Financial Times.

Harnández, aki annyira populista, hogy sokan Donald Trump volt amerikai elnökhöz hasonlítják, a szavazatok nagyjából 28 százalékát szerezte meg, megelőzve a mérsékelt baloldali Federico Gutiérrezt, aki 24 százaléknyi voksot gyűjtött be.

Petro a várakozásoknak megfelelően lett az első 40 százalékos szavazati aránnyal, ám ha Gutiérrez szavazói ellene voksolnak, akkor elúszhat az elnöksége. A 40 százalék 8,5 millió szavazatot jelent, míg a másodikra és a harmadikra összesen közel 11 millióan szavaztak. Ez az az eredmény, ami a legnagyobb fejfájást okozhatja Petro kampánycsapatának – véli Sandra Botero, a bogotái Rosario Egyeteme politológus professzora. Ellenszélben kell csatáznia a második forduló előtt

A pénzpiacok örömmel vették, hogy Hernández jött be másodiknak, a peso és a kolumbiai értékpapírok erősödtek a hírre, mivel a befektetők úgy gondolják, hogy végül győzhet az elnökválasztáson. Hernández 77 éves és mivel többszörös milliomos saját pénzéből finanszírozza a kampányát. Elemzők szerint annak köszönheti, hogy a közvélemény-kutatásokban márciusban mér 10 százalékos támogatottságról fel tudott jönni, hogy a jobboldali szavazók tőle remélik a radikális baloldal Petro legyőzését.

Volt polgármester

Bucaramanga városában, ahol 2016 és 2019 között meglehetősen viharos körülmények között polgármesterként dolgozott, különösen hangosan ünnepelték mostani győzelmét. Amikor lejárt négyéves mandátuma 84 százalékos népszerűségi indexszel lépett le a színről. Hernándezt életkora és a hagyományos politikai elit elleni kiszólásai alapján hasonlítják Trumphoz, nap barnította bőre és mindig tökéletes frizurája alapján sokaknak Silvio Berlusconi volt olasz államfő jut eszébe róla.

Amikor tavaly elindította kampányát nem sok esélyt adtak neki, részben azért, mert nincs pártja, csak egy szedett-vedett mozgalom támogatja, amely a Korrupcióellenes Kormányzók Ligája nevet viseli. Keveset szerepel a nyilvánosság előtt, amit azzal kompenzál, hogy erőteljesen használja a közösségi médiát. Kampányüzenete annyi, hogy az állami költségvetés lefaragásával véget vetne a korrupciónak, ha elnökké választanák.

Nem szeplőtlen

Pályafutása nem mentes a botrányoktól: 2018-ban felfüggesztették hivatali teendői ellátása alól, mert felpofozott egy városi tanácsost. Az ezt követő évben újra megbüntették, mert megszegte azt a szabályt, miszerint Kolumbiában nem kampányolhat olyan politikus, aki éppen valamilyen választott tisztséget lát el. Emellett a korrupció elleni fellépése ellenére őt magát is vesztegetéssel vádolják a Bucaramanga szemét-újrahasznosításáról kötött szerződés kapcsán. A tárgyalás júliusban, az elnökválasztás után lesz.

Petro eredménye azt mutatja, hogy van egy szilárd szavazóbázisa főként a fiatalok és a szegények körében. Ugyanakkor az is látszik, hogy a 40 százalékos támogatottság lehet a plafon, amit el tud érni. Ez kiderült a 2018-as elnökválasztáson is, amikor az akkor regnáló jobboldali elnök, Iván Duque mögött második lett.