Minden tíz megkérdezett lengyelből egy azt mondta, hogy borravalót kellett adnia egy hivatalban, hogy valamit elintézhessen, vagy hogy egy orvoshoz bejuthasson – idézte a Transparency International jelentését a Business Insider Polska. Ez a tíz százalék sokkal nagyobb mint öt évvel ezelőtt, és ez ügyben az uniós államok között Lengyelország az élbolyban szerepel.

A helyzet jelentősen romlott 2016-hoz képest, az akkorinál csaknem felével többen számoltak be hasonló élményről. Akkor mindössze a lengyelek hét százaléka adott valamiért cserében külön pénzt. Ugyanakkor 2010-hez képest javult a helyzet, akkor ez a mutató 15 százalék volt. Mindez persze relatív, Lengyelország a 7. helyen áll az unióban, messze megelőzi Románia, Bulgária és Magyarország, ahol az említett arány 20 százalék.

Ugyanakkor a skandináv országokban, Svédországban, Dániában, Finnországban a korrupció szintje alig egyszázalékos. A Transparency International felhívja a figyelmet arra is, hogy a korrupciót nemcsak a pénz jelentheti, más formái is vannak. Az ismeretség kihasználása, hogy valami elintézzünk – erről sokkal többen vallottak a megkérdezettek közül.A járvány ideje alatt a jelentés szerint a korrupciót érintő kérdések még aktuálisabbak lettek. Ebben az időben a kulcsfontosságú az egészségügyi korrupció volt.