"Az Iszlám Állam fizikai értelemben vett kalifátusának vége az év vége előtt, valószínűleg az ősz végére bekövetkezik" - jelentette ki Lecointre.

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció, amelyben a francia hadsereg a Szabad Szíriai Hadsereg arab és kurd harcosait támogatja, a terrorszervezet által 2014-ben Irakban és Szíriában elfoglalt területek legnagyobb részéről már elűzte a dzsihadistákat. Az Iszlám Állam azonban Szíriában még mindig ellenőrzése alatt tartja a keleti Deir-ez-Zór tartomány egy részét az Eufrátesz folyó és az iraki határ közötti térségben, valamint jelen van a szíriai sivatagban is.

Jelenleg több mint ezer francia katona vesz részt az Iszlám Állam elleni hadműveletben, számukat a vezérkari főnök, amint lehet, csökkenteni szeretné.

Francois Lecointre nem zárta ki, hogy a francia hadsereg ismét légicsapásokat hajt végre, amennyiben a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetnek be az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. Legutóbb ilyen támadást áprilisban követett el az Aszad-rezsim.

"Készen állunk lecsapni, amennyiben ismételten vegyi fegyvereket használnak. Erről születhet döntés nemzeti szinten, de az az érdekünk, hogy a lehető legtöbb partnerrel együtt történjen" - mondta a katonai vezető.

Áprilisban Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat hajtott végre szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen, válaszul egy mérgező gázokkal történt támadásra.

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak. A velük szövetséges Oroszország légiereje többhetes szünet után újrakezdte kedden a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat.

A fotó forrása: Bertrand Langlois/AFP.