A magyar kormány nem ért egyet a Világbank volt vezetőjét ért támadásokkal, azokat nem tekinti megalapozottaknak, ezért támogatásáról biztosítja Krisztalina Georgievát – jelentette ki Varga Mihály a Világbank korábbi vezérigazgatóját, az IMF jelenlegi vezetőjét ért vádakra reagálva.

Az IMF vezetőjével kapcsolatban egy független vizsgálat megállapította, hogy a Világbank vezetőjeként nyomást gyakorolt a munkatársakra, hogy manipulálják az adatokat, hogy Kína üzleti környezetét kedvezőbbnek tüntessék fel. A vádak szerint Peking azzal érte el, hogy pozitívan torzítsák adatait, mert finanszírozta volna a Világbank tőkeemelését.

A pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint hangsúlyozta: a magyar kormány elítél minden olyan törekvést, amely politikai megfontolásból és érdemi vizsgálatok lezárása nélkül befolyásolná bármely nemzetközi pénzügyi intézmény működését.

A kormány álláspontja szerint Kristalina Georgieva korábbi szakmai életútja és felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, a Covid-válság során mutatott teljesítménye az IMF élén példamutató, az őt ért támadások politikai hátterűek, amelyeknek nincs helye a nemzetközi pénzügyi intézmények területén.