Az uniós szabályozás értelmében a tagállamokban működő mobilszolgáltatók 2016. április 30-ától egy perc beszélgetés és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb öt centet számolhatnak fel, sms-enként pedig legfeljebb két cent lehet a roamingdíj.

Az országhatárokat átlépő, "barangolásos" mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolják fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, 2017. június 15-én pedig végleg eltűnnek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló, tavaly nyáron elfogadott rendelet értelmében.

"Már a célegyenesben vagyunk a roamingdíjak 2017-es eltörlése felé vezető úton. Ez nem kizárólag arról szól, hogy pénzt spórolnak meg az európaiak, ez a határok lebontásáról szól a digitális egységes piacon belül" - közölte Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos.

Pontosítás a díjakról - miről szól pontosan az uniós szabályozás?

A cikk közzé tételét követően a Vodafone pontosította a díjakról szóló információt. A társaság közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós szabályozás április 30-ig azt a felső limitet határozta meg, aminél nem lehettek magasabbak a szolgáltatók által alkalmazott tarifák. A hívásindítás és -fogadás, az sms-küldés, illetve az adatforgalom árának felső határát szabályozó tarifákat az EU eurócentben szabályozta s nettó árakat tett közzé.

Május elsejével megváltozott a szabályozás, a felső határ helyett az EU immár azt szabályozza, hogy a szolgáltatók a belföldi árakhoz képest mekkora felárat, kérhetnek az EU területén roaming környezetben igénybe vett szolgáltatásokért. A szabályozás szerint az új árak nem lehetnek magasabbak, mint a korábban megállapított limit alapján voltak.

Az EU által eurócentben meghatározott többletdíjat az Európai Központ Bank által közzétett, 2015. március, április és május havi középárfolyamok átlagolásával kellett forintra váltaniuk. Az átváltáskor használt árfolyam 301,94 forint/euró. Az így kialakult árakra tevődik Magyarországon a 27 százalékos áfa.

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás". Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

Szombaton a netsemlegességre vonatkozó új szabályok is hatályba léptek. Ezek célja, hogy az internetszolgáltatók ne tehessenek különbséget a különféle szolgáltatások között, ne blokkolhassanak vagy lassíthassanak bizonyos tartalmakat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat attól függően, hogy ki a feladó és a fogadó fél. Egy mobiltársaság, amely internet-hozzáférést is biztosít, például elvben nem blokkolhatja majd az olyan internetes telefonálást lehetővé tévő alkalmazásokat, mint a Skype vagy a Viber, illetve azt sem szabhatja meg, melyik internetes zeneszolgáltatás használatát támogatja. A netsemlegesség előírásaitól csak bírósági határozat, törvényi felhatalmazás, illetve a hálózat túlterhelése vagy hackertámadás esetén lehet majd eltérni.

Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos kijelentette: "ezen szabályok minden európainak védik a jogait, hogy beavatkozástól és diszkriminációtól mentesen hozzáférhessenek a kívánt online tartalomhoz".