Lengyelország azok közé az országok közé tartozik, ahol nagyon intenzíven terjed a koronavírus-járvány, ami drámai gondokat okoz - idézte az onet.pl Grazyna Cholewinska-Szymanskát, az egyik varsói járványkórház vezetőjét. A járványban több mint tízezren betegedtek meg - mármint ezek azok a betegek, akikről tudnak.

A kórházba kerülő pácienseket gyakorlatilag csak ideiglenesen helyezik el, ha valakit sikerül jobb állapotba hozni, azonnal kiírják, hazaküldik, és a helyére ott a következő beteg. Már 20 éve nem használt oxigénpalackokat szedtek elő, mert a kórházakban, amelyet a koronás betegek fogadására kijelöltek, foglaltak a lélegeztetőgépek. Csak akkor szabadulnak fel - bármilyen nehéz erről beszélni -, amikor meghal valaki.

Grazyna Cholewiñska-Szymanska elmondása szerint háborús módszerhez folyamodnak - Olaszországban is ezt tették tavasszal -, időnként 1-2 órára lekapcsolnak a gépről egy beteget, és másik betegre teszik. Ez a módszer ugyanakkor nem jó, mert az orvos mind a két betegért felelős. Az egészségügyi minisztérium adatát kommentálva - miszerint 15 ezer ágy van a koronás betegeknek -, elmondta: nem hiszi, hogy Lengyelországban van ennyi ágy, a statisztika az orvosok szerint hamis.