Ukrajna közölte, hogy észlelt egy orosz megfigyelő drónt, amely átrepült a szomszédos Lengyelországba, mielőtt ismét belépett az ukrán légtérbe, ahol lelőtték - közölte az ukrán hadsereg a Wall Street Journal szerint.

Az észlelés volt a legutóbbi jele annak, hogy a háború belépett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének egyik tagországának légterébe. Úgy tűnt, hogy az orosz drón azt az ukrán katonai kiképzőközpontot figyelte, amelyet vasárnap orosz rakétatámadás ért - közölte az ukrán légierő az éjszaka közleményében.

A vasárnapi támadás, amely mintegy 10 mérföldre volt a lengyel határtól, a NATO-tagok figyelmeztetését váltotta ki, hogy a szövetség erővel válaszolna minden Lengyelországot érő csapásra.

Múlt héten egy feltételezhetően ukrán eredetű drón zuhant le Horvátországban - egy NATO-tagállamban. A horvát légtér francia katonai megfigyelése nem észlelt semmi gyanúsat, pedig 7 percen keresztül repült az ország felett. A drón Magyarország felől szállt be Horvátország felé, 40 percig volt a légtérben, állítólag a magyar légvédelem észlelte az eszközt, de a felszálló Gripenek nem találták meg a Tu-141 típusú eszközt.

Hétfőn Romániából jelentették, hogy egy ukrán határhoz közeli település közelében találtak egy kisméretű, vélhetően katonai célra használt drónt.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.