Lengyelország - Portugália, Spanyolország, Franciaország, Dánia és más országok mellett - kétségeinek adott hangot az Európai Bizottság energiatakarékossági javaslataival kapcsolatban - derül ki a Notes from Poland jelentéséből. A brüsszeli uniós agytrösztben úgy vélik, hogy az esetleges orosz gázstopra úgy kellene felkészülniük az EU-tagállamoknak, hogy augusztustól márciusig 15 százalékkal mérséklik gázfelhasználásukat a 2016 és 2021 közti átlaghoz képest.

Elsősorban a zöldenergia súlyát növelnék, de átmeneti időre még a szén, az olaj vagy a nukleáris energia is jobb lenne, mint a gáz, amiből hiány alakulhat ki. A lengyelek részben arra hivatkoznak, hogy az elektromos energia 70 százalékát még mindig széntüzeléssel állítják elő és a háztartások 35 százaléka szénnel fűt.

Elég volt a szolidaritásból?

A lengyel kormány arra is hivatkozik, hogy más területeken Lengyelország nem érzékeli a többi tagállam szolidaritását. Ilyen például az Emissions Trading System (ETS), azaz az európai kibocsátáskereskedelmi rendszer, amely éppen a szén nagy súlya miatt különösen rosszul érinti a lengyeleket. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint az  ETS egyenesen azzal fenyeget  több millió embert, hogy egyfajta energiaszegénységbe süllyed.

Eközben nem idegen a varsó vezetéstől a takarékoskodás. Nemrégiben indítottak egy kampányt "Tiszteld a vizet!" címmel, amelyben piktogramok segítségével okítják az embereket arra, hogyan spórolhatnak a víz felhasználásával. Ezek nem ördöngösségek: például zuhanyozzunk lubickolás helyett a kádban és zárjuk el a zuhanyt, amikor szappanozzuk magunkat.