Megdöbbenten vette tudomásul az orosz háborúpárti bloggerbrigád, hogy az orosz hadsereg végül - a két nappal ezelőtti bejelentésnek megfelelően - feladta Herszon városát és a Dnyipro (Dnyeper) jobb partján elfoglalt ukrán területeket - derül ki a BBC híréből. A hivatalos média katonai manőverekről és átcsoportosításokról beszél. Valójában ukrán csapatok vannak a városban és az ott maradt lakosok velük együtt ünnepelnek.

A közösségi médiában azonban sokkal többféle vélemény látott napvilágot különösen a  háborúpárti bloggerek klaviatúráiból. Nagyon úgy tűnik, hogy sokkolta őket, hogy a legfontosabb orosz katonai sikert, Herszon tartomány fővárosának elfoglalását fel kellett adniuk.

Egyesek közülük arról írnak, hogy ez Oroszország legsúlyosabb veresége a Szovjetunió szétesése óta, ami olyan sérülést okoz a szívükön, ami soha nem múlik el. A visszavonulás hatással lehet Vlagyimir Putyin államfő tekintélyére is és arra, hogy meddig lehet még különleges katonai műveleteknek nevezni az Ukrajnába dúló háborút.

Eközben a Guardian úgy tudja, hogy az oroszok hátrahagyták a sebesültjeik egy részét, akik ukrán fogságba estek. Ukrán források szerint a gyors orosz kivonulás során egyes katonák a folyóba fulladtak.