Ukrajna nyerte ugyan a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált, mégsem tud otthont adni a jövő évi dalversenynek a háború miatt. Húsz város pályázott Mariupol helyére, és végül kiderült: Liverpoolba utaznak a fellépők 2023 májusában – írja a Guardian.

A 67. Eurovíziós Dalfesztivál a világ egyik legnézettebb műsora, megrendezésére fél éve maradt felkészülnie az angol városnak. A tavalyi, torinói rendezvényt 160 millióan követték a képernyők előtt. Az elmúlt huszonöt évben ez lesz az első dalfesztivál az Egyesült Királyságban. 

Az elődöntőket és a négyórás döntőt a 11 ezres M&S Bank Arénában tartják majd. 

Életmentő lehetőség a turizmusnak

"A brit megaslágerek otthona, a Beatles szülővárosa ezúttal az Eurovíziós dalfesztiválnak ad otthont. Liverpool kétségkívül az Egyesült Királyság kulturális fővárosa. Olyan műsort szeretnénk rendezni, amelyre Ukrajna is büszke lesz, ezért együttműködünk Liverpool testvérvárosával, Odesszával" – mondta Steve Rotherham, Liverpool régió polgármestere.

Az idei kiírást az ukrán Kalush Orchestra nyerte Stefania című dalukkal. Ők sem hagyták szó nélkül a döntést, örülnek, hogy Liverpool adhat otthont a jövő évi rendezvénynek, és alig várják, hogy abban a városban lépjenek fel, ahonnan a Beatles tagjai származnak. Második helyen a brit Sam Ryder végzett.

Az Eurovíziós Dalfesztiválhoz köthető programok már a húsvéti hétvégétől kezdődően elindulnak a városban, ezzel pedig rengeteg turistát vonzanak a környékre. A város vendéglátóipara továbbra sem állt helyre a járvány idején elszenvedett veszteségek után, a fesztivál pedig reményt adhat a vállalkozásoknak egy keménynek ígérkező tél után.