Vini Lunardelli beszünteti az 1995 óta forgalmazott, úgynevezett "történelmi" borok közül a hitleres palackok forglamazását, és azokat teljes új cimkékkel látja majd el 2023-tól - írta meg a La Repubblica olasz lap nyomán a Wanted in Rome.

Az ország északkeleti régiójában (Friuli Venezia Giulia), Udine közelében alkotó borász történelmi prtrékkal díszített borosüvegeiről híres-hirhedt, mivel Joszif Sztálin, Francisco Franco és Heinrich Himmler képeivel is adott már piacra a borából. A protrék, de különösen Adolf Hitler képmásának ekként való értékesítése értelemszerűen sok kritikát, vitát és panaszt, ezen keresztül pedig végól negatív nemzetközi médiavisszahangot szült. De valójában a családi borászatban azzal függ össze a most bejelentett döntés, hogy a 80 éves Vini átadja a fiának (Andrea) a cég vezetését.

A fiatalabbik, 57 éves Lunardelli azt mondta a La Repubblicának , hogy ő és édesapja is "unták ezt a vitát", és annak bizonygatását, hogy "nem vagyunk nácik". Lunardelliék kereskedelmi fogása nem ismeretlen -és nem csak Olaszországban, mivel több mint 50 üzletben megtalálható. Az más kérdés - írja az olasz lap, hogy  a legálisan árult palackok többségét külföldi turisták vásárolják. 

A Hitler-bor is megtalálhatató a pincészet honlapján, azzal a kommenttel, hogy "Ez csupán egy kereskedelmi oldal. Tagadunk mindenféle politikai propagandát." Ugyanakkor - hívja fel a figyelmet a Vice borosportál -,  vásárlók személyre szabhatják a „gyűjthető” palackokat Hitler képeivel és olyan nyíltan náci szlogenekkel (mint a "Blut und Ehre" és "Ein Volk, ein Reich, ein Führer") amelyek Olaszországban éppenséggel átcsúsznak a legalitási minimumon, de ezt például Németországban vagy Ausztriában szigorúan tiltja a törvény. 

A Lunardelli birtokról évente 20 ezer palack bor fogy el a piacon. Abból mintegy 12 ezer "a Hitlerből", hatezer pedig "a Mussoliniből".