Az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI mutatója áprilisban hét havi csúcsra, 59,7 pontra emelkedett a februári 58,8 pontról, rácáfolva ezzel a márciusra enyhe csökkenést jelző, 58,2 pontos elemzői várakozásoktól.

A feldolgozóipari teljesítmény emelkedése főként a termelés, az új megrendelések és a foglalkoztatás gyorsabb növekedésének volt köszönhető. Az eladók teljesítményének újabb jelentős romlása ellenére a cégek képesek voltak növelni a termelést az erősebb ügyfélkereslet és az új, főként külföldi vevők számának növekedése közepette.

Az inflációs nyomás továbbra is jelentős maradt, a költségek növekedési üteme ismét felgyorsult, és a tavaly novemberi sorozatos rekord óta a legnagyobb mértékben emelkedett, miközben az üzemanyag-, alapanyag- és szállítási árak emelkedéséről is érkeztek jelentések.

Az értékesítési árak szintén rekord ütemben emelkedtek. A cégek fokozták beszerzéseiket és a biztonsági készletek felhalmozására tett erőfeszítéseiket, a nem teljesített megrendelések hátraléka növekedett. Végül a feldolgozóiparba vetett bizalom mértéke hathavi mélypontra süllyedt a nagyobb geopolitikai bizonytalanság és az inflációs aggodalmak miatt.

A szolgáltatóipari BMI 54,7 pontra, három havi mélypontra csökkent áprilisban az előző havi 58,0 pontról, messze elmaradva így a márciusival megegyező 58,0 pontos áprilisi várakozástól.

Az új vállalkozások növekedése háromhavi mélypontra csökkent a munkaerő- és kínálathiányról szóló jelentések, valamint a vásárlói költési hajlandóságot visszafogó infláció közepette. Az utazási korlátozások enyhülése lehetővé tette, hogy az új exportmegrendelések ismét magasabbra szökjenek, a növekedés üteme a leggyorsabbnak bizonyult az adatgyűjtés 2014. szeptemberi kezdete óta. Eközben a költség terhek tovább emelkedtek, mivel a ráfordítási árak inflációja sorozatos rekord ütemre gyorsult. Erre válaszul a szolgáltatók az eddigi legmeredekebb ütemben emelték eladási áraikat, hogy megpróbálják áthárítani a nagyobb költség terheket.

A foglalkoztatás növekedése a második leggyorsabb volt az eddigi rekordok közül, bár egyes szolgáltató cégeknek továbbra is kihívást jelentett a munkaerő-felvételi igényeik teljesítése. Az üzleti bizalom azonban 2021 októbere óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat együtt magában foglaló kompozit BMI, az Egyesült Államok magánszektora gazdasági teljesítményét tükröző mutató nagyot csökkent áprilisban az előző havihoz képest: 55,1 pontra esett a márciusi 57,7 pontról. A piac csak kismértékű csökkenést, 57,0 pontot várt márciusra.

Bár a szolgáltatóknál gyengébb fellendülést regisztráltak, a feldolgozóipari cégek tavaly július óta a leggyorsabb termelésnövekedést jegyezték.

Az új megrendelések növekedése a márciusi 9 hónapos csúcsról mérséklődött, míg az új exportmegrendelések meredeken és a felmérések 2014. szeptemberi kezdete óta a legmeredekebb ütemben bővültek.

Az áprilisi adatok alapján a magánszektorban sorozatos rekordot döntöttek a beszerzési költségek, mivel a nyersanyagok, az üzemanyag, a szállítás és a bérköltségek emelkedtek.

A vállalkozások a magasabb költségterhek ügyfelekre való áthárításával az értékesítési árak eddigi legmeredekebb emelkedését jelezték. Eközben a munkahelyteremtés üteme 2021 májusa óta a második leggyorsabb volt. Az egy éves távlatú üzleti bizalom viszont hathavi mélypontra süllyedt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Chris Williamson, az S&P Global (korábban IHS Markit) vezető közgazdásza a felmérés eredményét összefoglalva rámutatott, hogy az áprilisi adatok alapján még mindig 3 százalék körüli éves GDP-növekedésre lehet következtetni, a fellendülés némileg veszített lendületéből a márciusban tapasztalt erőteljes javuláshoz képest, amikor különösen a szolgáltatási szektorban vett lendületet a gazdasági aktivitás az Egyesült Államokban és világszerte enyhített járványvédelmi intézkedéseknek köszönhetően.