A Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő képzéseket az általános iskola felső tagozatától az egyetemig. A parlament tavaly odaajándékozta a Richter- és Mol-részvények 10 százalékát az MCC-t működtető Tihanyi Alapítványnak (szeptember óta Mathias Corvinus Collegium Alapítvány), valamint a kollégium által használt gellérthegyi ingatlant - emlékeztet a 24.hu annak kapcsán, hogy kiderült, mire megy el a pénz.

A részvények értéke nagyságrendileg 280 milliárd forint körül van, az éves hozam 7-8 milliárd forint környékén várható. Összehasonlításképp: a részvénypakett becsült értéke nagyságrendileg annyi, amennyit az állam idén rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra (283 milliárd forint) vagy a munkanélküliek segélyezésére (álláskeresési járadékra) és a közmunka-programokra összesen szán (273 milliárd forint).

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány február közepén kétmilliárd forintos keretszerződést kötött Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel „komplex kommunikációs és rendezvényszervezési szolgáltatások” elvégzésére. Az alapítvány 10 hónapra nettó 21,1 millió forintért bérel autókat a Mercarius Flottakezelőtől. Ezt azzal indokolták a hírportál kérdésére, hogy számos vidéki és határom túli helyszínen vannak jelen, ahol programokat szerveznek, oktatási tevékenységet folytatnak.

Az alapítvány márciusban nettó 500 millió forintos keretszerződést kötött az állami megbízásokkal szépen ellátott Mauri Utazási Kft.-vel belföldi és külföldi utak szervezésére. Pontos összeg nem ismert, de vélhetően jelentős summa megy el a Feneketlen-tónál található négycsillagos, 355 szobás Flamenco Hotel bérletére is, amely legalább négy évig üzemel majd hallgatói kollégiumként, közösségi térként, rendezvényhelyszínként és irodaként.

Az MCC honlapján szemlézett interjú szerint már biztos, hogy megveszik a műemléki védettségű, rendkívül rossz állapotban lévő miskolci Avas szálló épületét. Emellett az MCC december 22-én öt céget alapított. Mind az öt saját tulajdonú, illetve bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik. Nemrég derült ki, hogy az MCC lett a Libri-Bookline könyvkiadási és kereskedelmi óriás kisebbségi tulajdonosa.