A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett harmadik, utolsó becslés szerint a bruttó hazai termék (GDP) szezonális kiigazítással 6,7 százalékos évesített ütemben nőtt április-júniusban. Ez meglepte az elemzőket, akik a második becsléssel azonos értékre, 6,6 százalékos növekedésre számítottak.

Az első negyedévben még 6,3 százalékos évesített ütemben bővült a gazdaság. Elemzők szerint a második negyedévben tetőzött a növekedés, a harmadik negyedévben jóval szerényebb, 3 százalék alatti ütemmel gyarapodhatott a bruttó hazai termék (GDP), egyfelől a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése, másfelől pedig a termeléshez szükséges alapanyagok hiánya miatt

A tavalyi második negyedévhez képest 12,2 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, ami alapvetően az alacsony bázisra vezethető vissza. Tavaly április-júniusban a koronavírus-járvány első hullámának idején gyakorlatilag megállt az élet az Egyesült Államokban is.

Idén április-júniusban a háztartásoknak, valamint az egyes szövetségi államok kormányzatainak és önkormányzatainak kiadásai, illetve a vállalatok állóeszköz-befektetései és az export húzta a növekedést, ennek kedvező hatását részben kioltotta a magánszektor készletbefektetéseinek csökkenése, az ingatlanberuházások visszaesése és a szövetségi kormány kiadásainak mérséklődése.

A GDP folyó áron számolt értéke a második negyedévben 13,4 százalékkal, 702,8 milliárd dollárral nőtt, míg az első negyedévben 10,9 százalékkal, 560,6 milliárd dollárral bővült.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 12 százalékos évesített ütemben emelkedtek a második negyedévben, míg az előző negyedévben 11,4 százalékkal nőttek. A vállalati beruházások 9,2 százalékkal nőttek, lassult kissé az évesített ütem az előző negyedév 12,9 százalékához képest. Az export 7,6 százalékkal, míg az import 7,1 százalékkal nőtt. A kormányzati kiadások és befektetések 2,0 százalékkal csökkentek az előző negyedévi 4,2 százalékos növekedés után.

A személyes fogyasztások árindexe 6,5 százalékra rúgott a második negyedévben, míg az elsőben 3,8 százalékra, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 1,5 százalékot tett ki. Az élelmiszerek és az energia árától megtisztított index 6,1 százalékra rúgott április-júniusban, míg az előző negyedévben 2,7 százalékra.

A tavalyi egész évet tekintve az amerikai gazdaság 3,4 százalékkal zsugorodott, míg előző évben, 2019-ben 2,3 százalékkal, 2018-ban pedig 2,9 százalékkal bővült a GDP.

A brit gazdaság teljesítménye is a vártnál nagyobbat javult.