Véleménye szerint kizárt, hogy eredménytelenül érjenek véget a brexittárgyalások, amelyeken arról kell megegyezni, hogy milyen feltételekkel léphet ki Nagy-Britannia az Európai Unióból. A tárgyalások során "az emberek érdeke kell hogy az első helyen álljon, és csak utána jöhet az üzleti érdek" - mondta az IMF vezetője.

Christine Lagarde szerint ha mégis eredménytelenül érnének véget a tárgyalások, akkor Nagy-Britannia a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) irányelvei szerint kereskedne az EU-val. Ezek az irányelvek azonban egyáltalán nem veszik figyelembe a Nagy-Britanniában élő uniós és az EU-ban élő brit emberek érdekeit.

Épp a napokban a Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) felhívást tett közzé, amelyben emlékeztetett arra, hogy a brit kiskereskedelmi szektor közvetlenül 170 ezer külföldi uniós alkalmazottat foglalkoztat. Ez a teljes kiskereskedelmi munkaerő 6 százaléka, ám a raktározási és az áruelosztó munkahelyeknek több mint a negyedét külföldi EU-munkavállalók töltik be.

Lagarde beszélt Görögországról is. Az IMF nem támaszt semmilyen új feltételt Athénnel szemben, most már csak azt nézi, hogy mindaz, amit Görögország vállalt, teljesíti-e.

Görögország és népe hatalmas munkát végzett az elmúlt években, óriási erőfeszítéseket tett, és ez csak elismerésre méltó

- mondta az IMF vezetője.

A görög adósságkezelő csomag újabb részeként júliusban az IMF 1,6 milliárd eurós készenléti hitelt hagyott jóvá Görögországnak, csatlakozva az európai intézmények által nyújtott 8,5 milliárd eurós összeghez.

Christine Lagarde szomorúnak nevezte, hogy a jövőben már nem dolgozhat együtt Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel. A pénzügyminiszter utoljára vesz részt az IMF/Világbank közgyűlésén, miután távozik a kormányból a szeptemberi parlamenti választások után. Már akkor együtt dolgozott Wolfgang Schäublével, amikor még maga is pénzügyminiszter volt a francia kormányban. Az IMF vezetője Schäublét kimagasló szakértőnek értékelte, "akivel volt ugyan, hogy nem értettem egyet, de csak elismerően tudok róla szólni". Különösen kiemelte a német pénzügyminiszternek azt a szerepét, amit a pénzügyi válság idején játszott az euróövezet fenntartásáért. Sokunkat bírálják, így őt is, de az irányítása alatt kidolgozott mentőcsomagot eredményesek voltak - véli Lagarde.