Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan a "közös nemzetközi kihívásokról", köztük a szíriai helyzetről, valamint a német-török kapcsolatokról tárgyalt telefonon a kancellári hivatal közleménye szerint.

Szeptember 28-i németországi találkozójukra tekintettel megállapodtak abban is, hogy a német és a török pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter előkészítő értekezletet tart majd - áll a közleményben.

A törökországi gazdaság helyzete Ankara külföldi partnerei közül Németországot érinti a legnagyobb mértékben - emelte ki egy szerdai összeállításában a Spiegel Online hírportál, rámutatva, hogy hétezernél is több német vállalkozás folytat termelő tevékenységet Törökországban, ahol több mint 13 milliárd euró (4190 milliárd forint) értékben hajtottak végre beruházásokat. A Törökországba irányuló német export tavaly meghaladta a 21,4 milliárd eurót.

Geopolitikai válságot is elindíthat, ha a török gazdaság összeomlik: egyrészről stratégiailag fontos helyen van a Közel-Kelet és Európa között, míg gazdasága ezer szálon kötődik a nyugati országokéhoz - ahogy arról korábban a Napi.hu részletesen írt.

A török líra az idén eddig a dollárral szemben csaknem 40 százalékkal, az euróval szemben nagyjából 35 százalékkal gyengült. Az árfolyam gyengülése a török-amerikai diplomáciai konfliktus révén az utóbbi hetekben felgyorsult. A viszályt egy Törökországban élő amerikai lelkész, Andrew Brunson bírósági ügye okozta. A protestáns lelkipásztort kémkedéssel és terrorizmussal vádolják a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben, több mint másfél éves előzetes letartóztatás után július végén házi őrizetbe helyezték.

Washington a jogtalannak tartott eljárás miatt augusztus elején szankciókat vezetett be a török belügyminiszter és az igazságügyi miniszter ellen, és hétfőn Donald Trump elnök utasítására büntetővámot vetettek ki a török acél- és alumíniumipar termékeire.

A jegybanki alapkamat emelését ellenző Recep Tayyip Erdogan szerint a török gazdaság megroppantására irányuló nemzetközi akció gyengíti a lírát. Az államfő kedden az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a lakosságot. Korábban arany és devizatartalékaik lírára váltására is felkérte a török polgárokat a líra árfolyamának a védelmében.

Fuat Oktay török alelnök szerdán tudatta, hogy Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra.

A fotó forrása: Odd Andersen/AFP.