Geopolitikai rémálom a törökök összeomlása

Elég ránézni a térképre, amelyen láthatjuk, milyen országokkal határos Törökország, hogy egyértelmű legyen: a török gazdasági és politikai rendszer összeomlása katasztrófát okozna Európában is. Ha Ankara új barátokat keresne a Nyugat helyett gondjai orvoslására, az fokozná a bajt.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 13. hétfő, 19:08
Fotó: Pixabay

Mi történne, ha Törökország összeomlana? - teszi fel a kérdést a Business Insider. Ez nem puszta elméleti feltételezés, hiszen az ország valutája egy hét alatt 20 százalékot veszített az értékéből és az infláció 15 százalék felett van. A gazdaság bármikor recesszióba dőlhet - egy szóval egyszerre sok minden megy rosszul Törökországban.

Ha ránézünk a térképre, azt láthatjuk, hogy az ország gazdaságilag nem kiemelkedően fontos, mármint megroppanása nem lenne elviselhetetlen hatással a világgazdaságra. Geopolitikai, katonai stratégiai elhelyezkedése viszont kritikus. Hidat képez a demokratikus, békés nyugat és a háborúk szaggatta, diktatúrákban élő kelet között.

A fal

Egyszóval Törökország a fal, amely fizikailag megakadályozza, hogy a Közel-Keleten zajló háborúk elérjék Görögországot. Ha megnézzük milyen országok vannak a törökök szomszédságában, akkor rögtön érthetővé válik, miért ideges mindenki a török valuta megroppanását látva.

Nyugaton Görögország és Bulgária, két NATO- és EU-tagország a szomszéd, rajtuk kívül Grúzia, Irán, Irak, Szíria, Örményország és Nahicseván, Azerbajdzsán enklávé területe tartozik ebbe a körbe. Az utóbbi hat országból öt valamilyen háborús konfliktusban érintett. Törökország állja útját, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet bejusson Görögországba és akadályozza meg a szíriai polgárháború tovaterjedését. Emellett távol tarja az oroszokat Bulgáriától és elrettenti az irakiakat, az irániakat és a kurdokat, hogy vallási konfliktusukat Európába exportálják.

Kell nekünk

Ezért van szüksége a nyugati világnak egy erős, stabil Törökországra. (Nem mellesleg ez az ország rendelkezik Európában a legynagyobb hadsereggel.) Mindennek tükrében Recep Tayyip Erdogan államfő két nemrégiben tett megjegyzése különösen aggasztó. Az egyik szerint látva, hogy - az USA garabonciás elnökének legkevésbé sem áldásos tevékenysége miatt - visszaszorul a nemzetközi szerveztek szerepe a világpolitikában és egyes országok tesznek másokra, Törökországnak új barátokat kell keresnie.

A másik, hogy szerinte a kamatemelés inflációt okozna, ezért egyelőre hallani sem akar arról, hogy az ankarai jegybank emelje a hitelköltségeket. Valójában a magasabb kamatok növelik a valuták iránti kereslet, ezzel erősítik azok árfolyamat és mérséklik az inflációt. Szakértők szerint egy tízszázalékos kamatemelés véget vetne a líra mélyrepülésének.

Csak ezt ne!

Rövid távon az elnök közgazdasági tudatlansága okozza a nagyobb gondot, hiszen ezért nem lehet gyorsan megállítani a kibontakozó pénzügyi-gazdasági válságot (ahogy azt korábban tették megfelelő kamatemelésekkel). Hosszabb távon azonban az első megjegyzés ad több okot az idegességre. Mi lesz ennek a történetnek a vége, ha Erdogan továbbra sem hagyja, hogy a jegybank kamatot emeljen, az amerikai adminisztráció sem lép vissza a Törökországgal szemben elfogadott szankcióktól, és ezért Ankara új barátokat keres?

A kisebb rossz, hogy a törökök hirtelen úgy látják, hogy van egy nagy közös érdekük az oroszokkal a Fekete-tenger térségében, illetve Iránnal és Szíriával a Közel-Keleten. Mindegyikük az USA szankciónak célpontja. A legrosszabb fogatókönyv, hogy a török kormány nem lesz képes fizetni a hadsereg költségeit, amely ellenőrzi a határait, és tényleg új barátokhoz fordul segítségért.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.08.14 15:32

@Temerdek: Pontosan azért nem vették erdogant eddig az eu-ba, mert kétséges egy ország, akármennyi kést feneget, amely előzőleg két keresztény népet, a görögöt és az örményt, a magyarokról, a bulgárokról stb. nem is beszélve lemészárolt , és ezt még el se ismeri, gazdasága komolytalan, sivatagi, tulnépesedett végtelenül, ha beveszik az EU halála erkölcsileg, gazdaságilag, pénzügyileg, vallásilag
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2018.08.14 14:54

@werinter:
- Az EU hadsereg felállításában egyetértek veled.
- Az EU csatlakozásnál már más a helyzet. Nemsokára túlszülik Németországot, ráadásul a német népesség egy része is török. Így a kérdés úgy áll, hogy mi a kisebbik rossz, ha Törökország a szövetségesünk és a barátunk, vagy csinálunk magunknak közvetlenül a határaink mellett egy újabb ellenséget (Afrika és Oroszország mellett). Lehet őket "félbarbár keleti, diktatórikus országnak" titulálni (egyébként szerintem egyáltalán nem azok, mert Atatürk fantasztikusan átformálta őket, meg pl. az I. vh-ban együtt is harcoltunk velük), de a geopolitikai helyzetünk ettől még az, hogy egy német-orosz-török háromszög közepén csücsülünk, és jól tesszük, ha mindhárommal szövetséget kötünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2018.08.14 14:46

@lordofearth: Ahogy hallom Erdogan ellenzéke jelenleg gyengébb, mint Orbán ellenzéke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

werinter, 2018.08.14 11:40

@Temerdek: Ezért kellene végre az 500 milliós Európai Uniónak is egy VALÓDI katonai nagy-, de inkább szuperhatalommá válnia!
Egyébként meg TÖrökországot nem véletlenül nem engedték és engedik azóta sem az EU-ba. Gondolja csak bele, ha csatlakoznának akkor a legnagyobb népességű ország lennének, de legalábbis egálba lennének Németországgal. Senkinek nem érdeke, hogy egy egy félbarbár keleti, diktatórikus ország dirigáljon Európában.
Az, hogy Orbán játssza a nagymenőt, meg Istennek képzeli magát a kutyát nem érdekli, mivel Magyarország csak egy légypiszok a térképen, gazdasági és katonai nulla. Törökország ezzel szemben már komoly hatalomnak számít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.08.14 09:47

@Temerdek:
Remélhetőleg lépni fog Erdogan ellenzéke és eltakarítja Erdogant. Utána minden helyre fog jönni magától.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html