A márciusi kamatdöntésen a Federal Reserve (Fed) nem változtatott a fő feltételeken, Jerome Powell elnök is igyekezett az eddig megszokottra ráerősíteni.

A Fed közlése szerint a jegybank kész továbbra is az összes rendelkezésre álló eszközt bevetni az amerikai gazdaság támogatása érdekében.

A fő kommunikáció szerint:

  • A kedvezőbbre forduló vírushelyzet a gazdaságban is mutatkozik, noha elmarad az infláció a Fed 2 százalékos céljától.
  • Összességében a monetáris kondíciók támogatók, bőséges a hitelellátottság a vállalati és a háztartási szektorokba is.
  • A Fed fenntartja korábbi irányváltását, miszerint az infláció mérsékelten meghaladhatja a 2 százalékos célt egy ideig, hogy így átlagra kijöjjön a 2 százalékos célérték.
  • Az eszközvásárlási program folytatódik havi összesen 120 milliárd dollár értékben különböző eszközökből.
  • Marad a 0 körüli alapkamat.

Ha valami változik, majd szólunk

A kamatdöntést ismertető sajtótájékoztatón Powell megemlékezett a járvány első évének évfordulójára, amikor kijelenthető, hogy a kongresszus és a monetáris politika bevetésével sokkal komolyabb csapásokat sikerült elkerülni.

Jelenleg az Egyesült Államokban 9,5 millióval kevesebben dolgoznak mint a járvány előtt, és nem éri el a 2 százalékot az infláció, vagyis nem teljesül jelenleg a Fed két fő mandátuma.

Ezzel együtt jelentős csökkenés lehet már jövőre, és eközben a Fed kész egy adott ideig tolerálni a célt meghaladó inflációt is.

Powell, ahogy az várható volt, szándékosan kerülte a konkrétumokat több kérdésben.

Hiába jók az előrejelzések, Powell szerint nagyon bizonytalanok így is a kilátások, így nem érdemes  a kamatemelés lehetőségével egyelőre foglalkozni.

Ugyanígy még nincs itt az ideje, hogy szóba kerüljön az eszközvásárlás visszafogása. Ez akkor lehetséges, ha már megvalósult előrelépés van a munkaerőpiacon és közelíti az infláció a 2 százalékot, és ha ennek a lépésnek eljön az ideje, a Fed jó időben a piacok tudtára hozza.