Tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, hogy írásbeli kérdéseket tesz fel Jean-Claude Junckernek az úgynevezett migránskártyák ügyében.

Az Eurológus szerint a válaszok február 12-é n kerültek fel az Európai Parlament hivatalos oldalára, amelyre Ujhelyi István, MSZP-s EP-képviselő hívta fel a figyelmet. Kiderült, hogy ebben a témában összesen hat EP-képviselő tett fel kérdéseket, közöttük két magyar, Deutsch Tamás és Hölvényi György. A válaszlevelet Dimitrisz Avramopulosz, belügyi és migrációs biztos írta alá.

A válaszból a következők derülnek ki:

  • Az Európai Bizottság készpénztámogatási programok végrehajtása céljából finanszírozást nyújt humanitárius partnereinek számos országban, többek között Törökországban, Jordániában, Libanonban és Görögországban, ahová a szíriai polgárháború miatt lakóhelyét elhagyni kényszerült legtöbb kedvezményezett menekült.
  • A humanitárius készpénztámogatást előre meghatározott összeggel feltöltött készpénzkártyák formájában nyújtják elismert menedékkérők és nemzetközi védelemben részesülő személyek számára Görögországban, főszabály szerint legfeljebb hat hónapos időszakra, a programot központilag koordináló görög migrációpolitikai minisztérium által meghatározott feltételekkel.
  • Az Egyesült Nemzetek menekültügyi főbiztosa (UNHCR) két másik nemzetközi humanitárius szervezettel (a katolikus segélyszolgálattal és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségével) együttműködve hajtja végre a programot. Az uniós joggal összhangban a program biztosítja a menedékkérők számára a befogadás anyagi feltételeit, az alapvető szükségleteik méltó, legális és hatékony kielégítését.
  • A program keretében több mint 90 ezer kedvezményezett kapott havi rendszerességgel, az egyes családok összetételének megfelelően előre meghatározott összegű készpénztámogatást, mely Görögország szociális szolidaritási jövedelméhez igazodik.
  • A kártyákat csak közvetlenül az UNHCR és végrehajtó partnerei tölthetik fel.
  • A 2016-2018-as programozási időszak során az Európai Bizottság mintegy 122 millió eurót különített el a görögországi kedvezményezettek számára nyújtott többcélú készpénztámogatásra.
  • A kártyákon egy szám található, amely a programban részt vevő kedvezményezett személyazonosságára vonatkozik. A kártyatulajdonos személyazonosságát fizikai vizsgálattal havonta ellenőrzik. Bármilyen visszaélés vagy hamis személyazonosság esetén a kártyát letiltják.
  • A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni.