Angela Merkel kereszténydemokrata pártszövetsége útelágazáshoz érkezett az Orbán Viktorral kialakított viszonyában. Ezzel a címmel kezdi elemzését Magyarország miniszterelnöke és a két német mérsékelt konzervatív párt viszonyáról a Financial Times (FT). A cikk alcíme szerint Európa domináns politikai erejének, az Európai Néppártnak (EPP) el kell döntenie, hogy megszabadul-e a bosszantó magyar vezetőtől.

Az üzleti lap szerint Horst Seehofer, a bajor CSU korábbi elnöke (képünkön) valószínűleg megbánta, hogy egyik egyeztetésük után Orbán Viktor mellett állva magasztalta magyar kollégája demokratikus teljesítményét. Azt mondta vendégéről, hogy bátor ellenálló harcos volt a kommunista diktatúra alatt és nem lehet kétséges, hogy teljesen elkötelezett a jog uralmának érvényesítése mellett. Ez a jelenet demonstrálta Bajorország és Magyarország vezetésének szoros kapcsolatát - Orbán fel is hívta a figyelmet arra, hogy ennek ezeréves hagyományai vannak.

Nagy változás

Eltelt néhány év, és 2019 februárjában már egészen más képet látunk - folytatódik az FT cikke. Markus Söder, aki felváltotta Seehofert a CSU elnöki posztján, arról beszélt, hogy a magyar kormányfő legutóbbi lépései elfogadhatatlanok. Az út, amit választott sajnálatos módon rossz irányba vezet. A fordulat oka: a CSU teljes mellszélességgel támogatja a párthoz tartozó Manfred Weber EPP-frakcióvezető megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára, ám a magyar vezető kínossá vált a CSU és szövetségese, a CDU számára. Pártja, a Fidesz jelenléte szakadást okozhat az EPP-ben.

Ez a két párt nem tartozik a közé a 13 EPP-tagszervezet közé, amely kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását a pártcsaládból, ám az FT úgy tudja, mindkettőben keményednek az álláspontok a Fidesszel szemben. Hogy meddig jutnak el ezen az úton, az döntő befolyással lesz a párt kizárásának ügyében március 20-án tartandó néppárti szavazáson.

Merkel megúszta

Angela Merkel, aki 18 éven át vezette a CDU-t, sokat dolgozott azon, hogy együtt tartsa Európa konzervatív pártjait. A rá jellemző óvatossággal a mostani vitában teljes szolidaritásáról biztosította az Fidesz bennmaradásához feltételeket szabó Webert, de nem nyilvánított véleményt arról, hogy el kell-e távolítani az EPP-ből a magyar kormánypártot. Utóda a CDU élén, Annegret Kramp-Karrenbauer, már nem ilyen szerencsés az FT szerint, neki döntenie kell.

A Der Spiegelnek adott interjújában elfogadhatatlannak minősítette a magyar vezető lépéseit, hozzátéve, hogy azok gyengítik az EPP-t. Szerinte a magyaroknak (mármint a Fidesznek) bizonyítaniuk kell, hogy továbbra is az EPP pártcsaládjához tartozónak tarják magukat.

Világos, hogy a magyar kormánypártnak irányt kell változtatnia, ha el akarja kerülni a kizárást - idézi az FT Detlef Seifet, a CDU parlamenti képviselőjét, a Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tagját. El kell fogadnia, hogy hibát követett el a Soros György üzletembert és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét az európai bevándorlást támogató párosként ábrázoló plakátkampányával.

Óvatosan!

A korábbinál keményebb hangok ellenére sok német konzervatív politikus továbbra is ingadozik a kizárás ügyében, mert attól tart, hogy ezzel a populista politikai erőket segítenék a májusi európai parlamenti választások kampányában. Könnyű ajtót mutatni, de mi lesz azután? - idéz az FT egy német tisztviselőt. Mi lesz, ha a Fidesz összeáll az euroszkeptikus politikai erőkkel, amelyek így megerősödnek az Európai Parlamentben? Seif csatlakozik ehhez: szerinte a Fidesz kizárásával csak a baloldal és a radikális jobb erősödne meg.

Német körökben attól is tartanak, hogy a jelenleg 11 fideszes európai parlamenti képviselő nélkül, akik száma a közvélemény-kutatások szerint 13-ra nőhet, nem lesz meg a többség Weber megválasztásához. Ezért lehet, hogy csak ideiglenesen felfüggesztik a magyar kormánypárt EPP-tagságát, ahogy az az osztrák ÖVP-vel a 2000-es évek elején megtörtént.

Elnézett valamit?

Összességében az FT értékelése szerint a CSU kiábrándulása a Fideszből szakítást jelent a múlttal. A bajor párt sokáig hasznos szövetségest látott a magyar kormánypártban a CDU-val folytatott vitájában a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, amelyben a kemény magyar állásponttal erősítette saját érveit. Orbán Viktor talán arra játszott, hogy a bajorok továbbra is támogatni fogják, ám ha így volt, nem vett figyelembe valamit.

A CSU ma már úgy látja a Fideszt, mint amelynek viselkedése gyengíti Weber választási esélyeit - fogalmazott Milan Nic, a német külügyi intézet Kelet-Európával foglalkozó szakértője. Nem értette meg, hogy a CDU és a CSU ma sokkal egységesebben áll egymás mellett, mint egy évvel ezelőtt - magyarázta az elemző.