A svéd egészségügyi hatóság úgy döntött, hogy az amerikai Moderna Inc. koronvírus-oltását nem adják be 30 évnél fiatalabbaknak, mivel aggódnak a lehetséges mellékhatások miatt - adta hírül a Bloomberg. A hivatalos indoklás szerint jelei vannak annak, hogy a Moderna készítménye a fiatalok körében növeli a szív gyulladásos megbetegedéseinek lehetőségét.

Ezek között említik a szívizomgyulladást és a szívburok gyulladását. A hír napvilágra kerülését követően a Moderna részvényei a New York-i tőzsdén 4,2 százalékkal zuhantak a tőzsdenyitást megelőző kereskedésben. Figyelemmel követjük a a helyzet alakulását és gyorsan be fogunk avatkozni annak érdekében, hogy az oltási kampány a lehető legbiztonságosabban folytatódhasson és a legjobb védelmet nyújtsa - mondta Anders Tegnell a stockholmi kormány vezető járványügyi szakértője.

A hatóság a Moderna helyett a Pfizer/BioNTech vakcinát ajánlja a fiatal korosztály tagjainak. Tegnell szükségét látta megjegyezni, hogy azoknak, akiket korábban beoltottak Moderna vakcinával, nem kell aggódniuk mert a káros mellékhatás esélye igen alacsony. Az óvatosság indokolja, a felfüggesztő döntést, ami december 1-jéig lesz érvényben. Korábban Szlovénia a Johnson&Johnson vakcinájának használatát függesztette fel, mert felmerült a gyanúja, hogy a mellékhatása egy fiatal nő halálát okozta.