Jelentős a szórás a nemek közötti átlagos bérkülönbséget illetően az EU 27 tagállama között. A legrosszabb a helyzet Észtországban, ahol a nők bruttó órabére átlagosan 22,7 százalékkal kevesebb a férfiakénál. A lista másik végén álló Romániában 3 százalék az eltérés - derül ki az Eurostat nőnapi összesítéséből.

Érdekes módon a lemaradásokat nem lehet országcsoportokhoz, vagy régiókhoz kötni.

A 10 főnél többet foglalkoztató cégeknél a bruttó órabérek közötti átlagos különbség az EU 27 országában 14,8 százalék, az eurózónában ennél is több, 15,9 százalék.

A legkisebb különbség felől haladva Magyarország a 8. helyen áll a listán 11,2 százalékos átlaggal, ennél csak Romániában, Luxemburgban, Olaszországban, Belgiumban, Szlovéniában, Lengyelországban és Horvátországban mért jobbat az Eurostat.

A nemek közötti fizetéskülönbségek csak részben korrelálnak a nemeket közti egyenlőséget mérő Gender Equality Index-szel, a magyar 11,2 százalékkal egy csomó olyan országot is megelőzünk, amelyek egyébként más aspektusból jobban teljesítenek egyenjogúság terén - vette észre az Index.

A nők lemaradása a korral nő, míg a 25 év alattiak körében a bruttó órabérek legnagyobb távolsága 12,3 százalék - Magyarországon 7,6 százalék - , a 35-44 év közöttiek 25 százalékkal kevesebbet is kaphatnak óránként a munkájukért.