Layden szerdán skót miniszterek előtt kifejtette: az EU tagállamai Skócia függetlenségét kihasználva megkérdőjelezhetik Nagy-Britannia tagállami státusát, így a két államnak újra igényelnie kellene felvételét a közösségbe - közölte a The Daily Telegraph című brit napilap hírportálja alapján az MTI. A szakértő szerint ezzel London elesne jelenlegi privilégiumaitól, példaként említve a korábban Margaret Thatcher kormányfő által kiharcolt, évi 3,3 milliárd fontos uniós visszatérítést, valamint a schengeni egyezményből és az eurózónából történő kimaradást.

Layden hangsúlyozta, hogy mindez nem garantált, ám a végső döntés a többi uniós tagállam kezében lesz. A szakértő évtizedekig a brit és a skót kormány EU-ügyekért és alkotmányos kérdésekért felelős tanácsadója volt, az edinburgh-i kormányban tavaly júliusban fejezte be tevékenységét.

Alex Salmond skót miniszterelnök kitart amellett, hogy egy független Skócia automatikusan megtarthatná EU-tagságát a britek által kiharcolt mentességekkel együtt. A skót kormányfő az év elején jelentette be hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. Jogi szakértők egy része azonban úgy véli, hogy Skóciának újra jelentkeznie kellene az EU-ba, és magának kellene kivívnia a schengeni zónából, illetve az euróövezetből való kimaradását.

Layden egyben arra is emlékeztetett, hogy a kiválással Skóciát és Nagy-Britannia fennmaradó részét több hely illetné meg az Európai Parlamentben, amelynek azonban feltétele, hogy a többi tagállam beleegyezzen néhány EP-képviselői helyének feladásába.