Mióta elkészült az első orosz koronavírus-vakcina, a Szputnyik V, a hivatalos propaganda úgy reklámozza azt, mint az „oltást, amely az egész emberiségnek készült”. A fejlődő világban azzal a PR-ral tálalják az állami és magánvevőknek, hogy olcsó kiutat kínál a pandémia mocsarából. A Moscow Times oknyomozó riportja, amely megszerzett dokumentumokra és a vakcinát vásárló országok állami tisztviselőivel folytatott beszélgetésekre támaszkodik, feltárta, hogy a készítményt Pakisztántól Guyanáig egy arab közvetítőn keresztül értékesítik, akinek elég erősen fog a tolla, amikor az oltás árát ráírja a szerződésre.

A történet alááshatja az orosz vakcinadiplomáciát, amelynek lényege, hogy az oltás segítségével javítsa a fejlődő országok vezetői és orosz kollégáik kapcsolatát. A kiindulópont az, hogy a Szputnyik V nemzetközi terjesztésével megbízott orosz állami vagyonalap (RDIF) még tavaly év végén megállapodott egy Abu-Dzabiban bejegyzett vállalattal, az Aurugulf Healt Investmenttel, amelyet szintén tavaly ősszel alapítottak a termék közvetítői értékesítéséről a világ országaiban. E cég egyik vezetője az Egyesült Arab Emírségek uralkodó családjainak egyik tagja, Ahmed Dalmook al-Matroum sejk

A felek kapcsolatáról először a norvég VG című lap írt. Miután sem a RDIF, sem az arab vállalat nem adott információt a kapcsolatukról, a Moscow Times sajtómunkásai láttak hozzá, hogy felderítsék a helyzetet, amelynek nyomán az utóbbi cég üzleteinek egész hálózatát tárták fel. Az első szálat Libanonból göngyölítették fel. Jacques Sarraf, egy ottani üzletember látva, hogy az ENSZ Covax programja, amely a harmadik világ oltásellásáról hivatott gondoskodni, lassan halad, 2021 márciusában megkereste a RDIF-et, hogy orosz oltást vásárolna, amit magánegészségügyi szolgáltatóknak adna tovább.

A közvetítő

A RDIF a Chimera Investment alaphoz irányította az üzletember, amely szoros kapcsolatokat ápol az Aurugulffal. Az oroszok azt mondták Sarrafnak, hogy a Szputnyik V esetén ez a cég a regionális disztribútoruk. Az üzletember elutazott Abu-Dzabiba, tárgyalt a közvetítő cég vezetését, akik közölték  vele, hogy rendben, akkor ön a libanoni ügynökünk, és megállapodtak egymillió dózis oltás szállításáról augusztus végéig.

A libanoni üzlet jó példája annak a számos szerződésnek, amit a közvetítő vállalat állami és magánmegrendelőkkel kötött az év első felében. Ezeket nem kellett külön engedélyeztetnie Moszkvában, az Aurugulf és Maktoum sejk, a cégnél az Szputnyik V értékesítéséért felelős vezető önállóan cselekedett – derült ki a Moscow Times birtokába került dokumentumokból. Az egyik levélváltásból kiderül az is, hogy RDIF a pakisztáni gyógyszerhatóságának is megerősítette, hogy az Aurugulf az oltás ügyében a feljogosított disztribútora.

Országok sora

A hírportál sajtómunkásai négy ország, Ghána, Guyana, Libanon és Pakisztán esetén tudtak felderíteni üzletkötéseket, de ezeken túl más országokban is megjelenhetett a közvetítő. Ezek a szerződések erősen eltérnek azoktól, amelyeket a Szputnyik V-ről Magyarországgal és Szlovákiával kötöttek az oroszok. Ezeket a RDIF leányvállalatával írta alá a két kormány dózisonként 9,95 dolláros, dupla dózisonként 19,90 dolláros áron.

Ezzel szemben az Aurugulf a ghánai kormánnyal 19 dolláros áron, Guyanával, a világ egyik legszegényebb országával 24 dolláros áron, a pakisztáni AGP magánszolgáltatóval 22,50 dolláros áron állapodott meg dózisonként. Közel-Kelet-szakértők szerint az üzleteket menedzselő Maktoom sejk viszonylag alacsony rangú tagja a királyi famíliának, de jó kapcsolatokkal rendelkezik Afrikában. Saját cége, az Ameri Group internetes website-ja szerint az energiaiparban, az infrastruktúra-fejlesztésben és a mezőgazdaságban érdekelt 19 országban.

Mi lehet a háttérben?

A szakértők csak találgatják, mi lehet a közvetítő cég és üzletember alkalmazásának hátterében. Az egyik tipp, hogy az orosz fél igyekszik távolságot tartani a közvetlen értékesítéstől, hogy vitás ügyekben elháríthassa a felelősséget. A másik, hogy az Emirátusok elitjének tegyenek szívességet, pénzszerzési lehetőséget, amivel építhetik a hidakat az arab világ dúsgazdag részével. A vevők felhajtásához nincs szükség helyi szakértőkre, mert a vakcina keresett. Guyana elnöke például elmondta újságíróknak, hogy minden kormánnyal, fejlesztővel és gyógyszergyárral közvetlenül tárgyalt, amelyekről oltásokat remélhetett, hogy országa hozzájusson valamilyen koronavírus-vakcinához.