A kormány nagyon erősen visszakozott attól, hogy a lakosság szélesebb rétegeire (közvetlenül és azonnal) ráeressze a piaci energiaárakat - írja a G7, amely azt elemzi, hogyan spórolhatnak azok, akik napelemeket használnak saját áramellátásuk egy részérére.

Míg a rezsicsökkentés korlátozásának első, július 13-i bejelentésekor még azt lehetett hinni, hogy az átlag feletti gáz- és áramfogyasztókra (az átlag feletti résznél) egységesen piaci alapú díjakat szabnak ki, ma már látszik, hogy egyrészt az érintettek körét is elkezdték drasztikusan csökkenteni, másrészt a „lakossági piaci ár” kitalálásával az ő terheiket sem engedik elszállni az egekbe.

Mint a MÁV jegyárai

Szinte lehetetlen általánosságban követni, hogyan változik az egyes bejelentések után az érintettek köre és többletköltsége, mert egyedi irányokba tolják a szabályozást (nagycsaládosok, hőszivattyúsok, csak villanyt használók, vezérelt készülékek stb.). Olyan kezd lenni a rendszer, mint a MÁV díjszabása, amelyben van ugyan teljes árú menetjegy, de azt alig fizeti ki bárki a barokkos kedvezményrendszer következtében.

Ugyanakkor jelenleg még nyitva áll egy átmenetileg elérhető, de reális menekülési útvonal azok számára, akik kikerülnek a száz százalékban rezsicsökkentett körből: a napelem és a szaldóelszámolás kombinációja. (Az utóbbi azt jelenti, hogy a napelemes háztartás áramszámláját a hálózatból vett fogyasztása és a napelemeivel a hálózatba juttatott áramtermelése különbözeteként számolják ki.)

A napelem jó

Ha van helyed napelemeket telepíteni és szaldós szerződést kötsz, akkor a jelenlegi szabályok szerint neked szinte mindegy, hogy az elektromos áram egy forintba, 37 forintba, 70 forintba, vagy akár 500 forintba kerül.

Ha ugyanis jól van méretezve a napelemes rendszered a fogyasztásodhoz képest, akkor reálisan nem képzelhető el olyan áramár, amely mellett magas lesz a rezsiköltséged. Ez a mondat ugyan mindig is igaz volt, de sokaknak csak a jelenlegi bizonytalan helyzetben nyer igazán értelmet.