Néhány nap múlva befejezik az építését és működni kezd - mondta a külögyminiszter, aki szerint igaz, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata nem változtatott azon álláspontján, hogy továbbra is ellenzi az Északi Áramlat 2-t, de az amerikaiak tisztában van vele, hogy ezt a projektet már nem lehetett megállítani.

A beruházást irányító Nord Stream 2 AG szeptember 6.-án közölte, hogy az utolsó két csővég összeillesztésével és összehegesztésével befejeződött az Északi Áramlat-2 második vezetékének lefektetése. Most már csak a csővezeték dániai és németországi szakaszának összekapcsolása következik, illetve üzembiztonsági tesztelések, melyek után - a cég tervei szerint - a létesítményt ez év végén üzembe helyezik.

Szergej Lavrov az orosz-amerikai kapcsolatokról szólva kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Biden június 16-i genfi találkozója, noha hasznos volt a kapcsolatfelvétel, nem hozott alapvető változást a két ország viszonyában. A miniszter szerint az amerikai fél továbbra is azt hiszi, hogy rá tudja erőltetni Oroszországra a saját belpolitikai napirendjét, és továbbra is a belügyeibe való beavatkozással vádolja Moszkvát.