A földgáz ára Texas nyugati részén nulla alá süllyedt, ami azt jelenti, hogy a kitermelőknek kell fizetniük az energiahordozó elszállításáért, miközben Európában még mindig a sokéves átlag felett kell fizetni a gázért - írja a Financial Times. A negatív ár oka, hogy a főként a Permian-medencében folyó kőolaj-kitermelés melléktermékeként a felszínre kerülő gáz elszállításához nincs elegendő csővezeték.

A másnapi szállításra vonatkozó árak a Waha kereskedelmi platformon mínusz 2,25 dollárra csökkentek egymillió brit hőegység (Btu) után a nemzetközi kereskedelemben - derül ki az S&P Global adatszolgáltató adataiból. Eközben az irányadó határidős amerikai jegyzés hét százalékkal, 5,585 dollár/egymillió Btu-ra nőtt. Az európai irányadó jegyzés 98 euró/megawattórán állt, ami 28 dollár/egymillió Btu.

Lényegében arról van szó, hogy a kitermelés túl nagy, nincs elég szállítási csatorna, amelyen továbbítani lehetnek az energiahordozót - mondja Stephen Shork, iparági elemző. Ezért kell fizetni azoknak, akik valahogy elviszik a kitermelt gázt. A szakértők ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, mennyire széttöredezett a gázpiac, hiszen míg az egyik régióban negatív árat látunk, addig máshol kiugróan magasat.

Az export is áll

Hozzájárul a szállítási gondokhoz, hogy a Freeport LNG-terminál a texasi tengerparton, az USA egyik legnagyobb ilyen létesítménye egy júniusi tűzeset óta áll, amivel csökkent az amerikai gáz exportkereslete. További gond, hogy a térségben több vezetéken is most végzik az előre eltervezett karbantartást. Ez pár napig tarthat.

Nyomást gyakorol a földgáz árára, hogy Európában az elmúlt napokban a tárolók feltöltöttsége megközelítette a maximumát, továbbá a szokatlanul enyhe időjárás mérsékli a keresletet, miközben nyilvánvaló, hogy a télen ellátási gondok keletkezhetnek. Ezzel együtt az európai irányadó gázár még mindig jóval az elmúlt tíz évben megszokott 20-40 euró/Mwh-s szint felett van.

Nem meglepő

Nem ez az első esett, hogy a Wahán negatív gázár alakul ki, 2020-ban kilencszer fordult ez elő, ezt megelőzően, 2019-ben pedig harmincegyszer. Akkor azonban Európának még nem kellett szembe néznie azzal, hogy a télen kifut a gáztartalékaiból, miután Oroszország leállította európai gázszállításai nagyját.

A Permian-medencében főként az olajkitermelés melléktermékeként keletkező gázkitermelés november végére napi 21 milliárd köblábra futhat fel, ami kilenc százalékkal lesz magasabb az elmúlt évi mennyiségnél - derül ki az Energy Information Administration adataiból. A környezetvédők attól tartanak, hogy ha a felesleges mennyiséget elégetik, az súlyos környezetszennyezést okozhat.