A nemzetközi hitelminősítő a kilátás negatív felülvizsgálatával együtt megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" hosszú és rövid távú szuverén adósbesorolását. Az S&P az osztályzati kilátás negatívra rontását a lépéshez fűzött részletes elemzésében mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagságról szóló, 2017 végéig tervezett népszavazás miatt a brit gazdaságpolitikai döntéshozatal mechanizmusára a cég által korábban vártnál is nagyobb hatást gyakorolhatnak a pártpolitikai meggondolások.

A Standard & Poor's szerint a népszavazás emellett kockázatokat jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szféra, az exportszektor, és a szélesebb értelemben vett reálgazdaság növekedési kilátásaira is. A cég elemzői hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, az kérdéseket vetne fel a brit államháztartás és a folyómérleg-egyenleg jelentős ikerdeficitjének, valamint a magánszektor szintén magas rövid lejáratú adósságállományának finanszírozhatóságával kapcsolatban.

David Cameron brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában a brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A brit Konzervatív Párt - amely 2010 után az EU-párti Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott - a májusi parlamenti választásokat váratlan fölénnyel megnyerte, és az új, immár egypárti többségi konzervatív brit kormány már be is nyújtotta az EU-referendumról szóló törvénytervezetet az alsóházban.

A Standard & Poor's londoni elemzői szerint jelentős hosszú távú kockázatokat jelenthet a brit gazdaság kilátásaira, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Egy ilyen fejleménynek az S&P szerint következményei lennének a külső finanszírozásra, valamint a font tartalékvaluta-szerepére is. Nagy-Britannia EU-tagsága révén a brit gazdaság nagyobb értékben jutott alacsony költségű tőkeforrásokhoz, valamint több magasan képzett külföldi munkavállalót vonzott, mint amennyihez akkor jutott volna, ha nem lett volna hozzáférése az EU egységes belső piacához - áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.

A Standard & Poor's véleménye szerint az elmúlt évtizedben végbement jelentős mértékű nettó bevándorlás javította Nagy-Britannia mint szuverén adós gazdasági és költségvetési teljesítményét.

Kiemelt figyelem a fontnak

Mindemellett a brit gazdaságnak a font tartalékvaluta-szerepe is hasznos. A Standard & Poor's közölte: adósosztályzati módszertana azt diktálja, hogy ha a font aránya a globális jegybanki devizatartalék-állományon belül 3 százalék alá csökkenne, az S&P a brit fizetőeszközt a továbbiakban nem tekintené globális tartalékvalutának. A hitelminősítő adatai szerint 2014 végén a font részaránya 3,8 százalék volt a globális jegybanki tartalékállományon belül; az amerikai dollár 52,5 százalékos, a japán jen 4,0 százalékos súllyal volt jelen a devizatartalékokban.

Az S&P közölte: egy fokozattal leminősítheti a brit "AAA" szuverén besorolást, ha a font elveszti e tartalékvaluta-funkcióját. A hitelminősítő elemzése szerint azóta, hogy Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az akkori Európai Közösséghez, a brit gazdaság jelentős értékű közvetlen külföldi befektetést vonzott, megszilárdítva globális pénzügyi központként betöltött szerepét.

London helyett?

A brit gazdaságba eddig érkezett nominális külföldi működőtőke-állomány 1600 milliárd dollár - a brit hazai össztermék (GDP) 57 százaléka -, ami a világon a harmadik legmagasabb nominális érték. A brit gazdaság közvetlen külső tőkebefektetési állománya a teljes globális érték 6,3 százaléka, vagyis jóval meghaladja a brit gazdaság 4 százalékos súlyát a világgazdaság egészén belül - hangsúlyozza pénteki londoni elemzésében a Standard & Poor's.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a teljes külföldi működőtőke-beáramlás kétharmada a szolgáltatási szektorba, mindenekelőtt a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorába érkezik. London valószínűleg akkor is fontos pénzügyi központ maradna, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, a brit növekedési és költségevetési teljesítményre azonban súlyos teherként nehezedne, ha a pénzügyi befektetők a jövőben más befektetési célpontok mellett döntenének - áll az S&P elemzésében.