Az Egyesült Államok visszautasította a lengyel kormány ötletét, miszerint a lengyel hadsereg állományában lévő MiG-29-es harci gépeket adjanak át Ukrajnának - írja az Aljazeera. A terv az lett volna, hogy a gépek először átrepülnek az USA Ramsteinben, Németországban lévő repülőterére, ahol kiszerelik belőlük a NATO-kompatibilitáshoz szükséges részeket, és onnan jutottak volna el Ukrajnába.

Varsó azonban túláradó segítőkészségében elfelejtett egyeztetni Washingtonnal, mielőtt nyilvánosságra hozta a gesztust, miközben Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy amelyik ország területéről katonai gép érkezik Ukrajnába, azt úgy tekinti, hogy belépett a harci cselekményekbe.

Az ügy előzménye, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán államfő arra kérte országa partnereit, hogy adjanak repülőgépeket az ukrán légtér védelmére. Mivel az ukrán légierő MiG-29-esekkel és Szuhoj-27, illetve 25-ösökkel rendelkezik, a pilóták csak ilyen gépekkel tudnának repülni további kiképzés nélkül.

Az amerikaiak arra hívják fel a figyelmet, hogy az ukrán légtér vitatott, sem az orosz, sem az ukrán hadsereg nem uralja, és mindkét két fél komoly veszteségeket szenvedett el a háború eddigi szakaszában. Ezért az orosz fenyegetéstől függetlenül is kockázatos lenne újabb légi járműveket küldeni Ukrajnának.

Ugyanakkor az amerikai hadsereg bejelentette, hogy Patriot rakétaelhárító rendszert telepít Lengyelországban mintegy megelőzésként a lengyel és az amerikai katonai erők, és a NATO területének védelmére.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.