A Federal Reserve továbbra is alacsonyan tartja alapkamatát, de ezzel egyidejűleg várhatóan folytatja kötvényvásárlásainak csökkentését a közeljövőben - derült ki Janet Yellen írásos nyilatkozatából, amit hamarosan kezdődő kongresszusi meghallgatása előtt hoztak nyilvánosságra. Az amerikai jegybank új elnöke leszögezi, hogy a bank döntéshozó testületének (FOMC) tagjaként részese volt az eddigi politika kialakításának, amit határozottan támogatott. Ezért úgy látja, hogy az vezetőváltás ellenére erős folytonosság jellemzi majd a Fed tevékenységét.

A monetáris enyhítés visszavonását azzal a feltétellel folytatják, hogy folytatódik az amerikai gazdaság erősödése. Ennek megfelelően a folyamatnak nincs előre kidolgozott forgatókönyve. Az alapkamatot bőven azután is nulla közelében tarthatják, hogy a munkanélküliségi ráta elérte a 6,5 százalékot. (A múlt heti hivatalos munkanélküliségi ráta 6,6 százalék volt.)

Nem a mi bajunk

A feltörekvő piacokon az elmúlt hetekben kibontakozott valutaeladásokkal kapcsolatban szokatlanul nyíltan fogalmaz az elnök asszony. Az a benyomásunk, hogy az eddigi fejlemények nem fenyegetik számottevően az amerikai gazdasági kilátásokat. Más szóval egyelőre nem lesznek tekintettel a feltörekvő országok bajaira, amelyek részben attól szenvednek, hogy a Fed visszavonulója nyomán megszűnőben lévő pénzbőség miatt távozik a tőke a piacaikról.

Yellen nem vesztegetett egy szót sem az elmúlt két hónap viszonylag gyenge foglalkoztatási adataira. (A munkahelyek száma decemberben és januárban a vártnál jóval kevésbé nőtt.) Elidőzött viszont azon, hogy túl sok munkanélküli vár több mint hat hónapja állásra, illetve hogy túl nagy a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma. A 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta ezért nem ad pontos képet a munkaerőpiac alakulásáról.

A Fed lassú javulást vár ezen a téren, illetve az infláció alakulásában is. Az utóbbi az elmúlt évben egy százalék körül alakult, ám ez az alacsony szint átmeneti tényezőknek is köszönhető. Yellen kiemelte ezek közül a csökkenő olajárakat és az egyéb importtermékek árának mérséklődését. Végül leszögezte azt is, hogy az USA pénzügyi rendszerének átalakítása, amibe a 2008-2009-es pénzügyi válság után kezdtek bele, még messze nem ért a végére.